2 февруари – Световен Ден на влажните зони

02.02.2015г.

 

Басейнова дирекция за управление на водите Дунавски район с център Плевен, Регионална инспекция по околната среда и водите – Плевен и Дирекция на Природен парк „Персина” организират „Час по екология в Парка” по повод 2 февруари - Световен ден на влажните зони. Инициативата ще се проведе на 5 февруари от 15 часа в Посетителския център на Природния парк в Белене. Поканени са представители на учебните заведения от града.
Как всеки може да се присъедини към отбелязването на 2 февруари:
-    Като посети влажна зона;
-  Като участва във фотоконкурса (за младежи между 15-24 г.) - направи снимка от влажна зона в периода 2 февруари - 2 март 2015 г., публикува снимката на следния адрес: www.worldwetlandsday.org;
-   Обещае да положи усилия в полза на влажните зони;
-  Помогне на други да разберат значението на влажните зони.
Ежегодно кампанията преминава под определено мото, като през настоящата то е „Влажните зони и нашето бъдеще“.
Всяка година 2 февруари се отбелязва като Световен ден на влажните зони. На тази дата в иранския град Рамсар е подписана Конвенцията за влажните зони, станала известна като Рамсарска конвенция. Документът определя кои влажни зони са от международно значение, затова и тези зони се наричат Рамсарски места. На територията на Природен парк „Персина” се намира едно от Рамсарските места у нас - „Комплекс Беленски Острови“.
Подробна информация за Деня на влажните зони можете да намерите тук

.