22.04.2013г.

„Лицето на климатичните промени” е мотото през тази година за Деня на Земята – 22 април. Идеята е за пореден път всички ние реално да покажем и докажем, че оценяваме всички богатства, които ни предоставя нашата планета и сме загрижени за нейното опазване. 

Всяка година Денят на Земята се отбелязва с различни демонстрации и акции по целия свят за защита на природата. Международната мрежа за Деня на Земята координира действията на повече от 12 000 партньори в 174 държави, насочени към опазване на планетата Земя и съхраняване на живота върху нея. Мрежата се стреми да създаде широка гражданска подкрепа за устойчиви и ефективни екологични политики за развитие по целия свят. 

Официално, за първи път Ден на Земята се отбелязва на 22 април 1970 г. в САЩ и Канада. Милиони северноамериканци тогава участват в демонстрация и настояват политици, държавници, бизнессреди да включат в своите приоритети опазването на околната среда. През 1990 г. 22 април е обявен на международно ниво като Ден на Земята. България се включва в отбелязването му през 1993 г. 

Денят на Земята се чества над четири десетилетия, а от няколко години официално е включен в календара на ООН. Смята се и за рожден ден на съвременните екологични движения. Първият такъв ден е отбелязан в Сан Франциско и още няколко града в САЩ през 1970 г., за да се привлече внимание към екологичните проблеми на планетата и да се демонстрира политическа подкрепа за справянето с тях. 

Освен в организирани събития, всеки може да помисли за начини как в своето ежедневие може да намали въглеродния си отпечатък. От официалния сайт на празника на Земята пък призовават да направим снимка сами на себе си като част от решението на глобалното затопляне и да я качим на стената "The Face of Climate Change". 

Подробна информация можете на намерите в официалния сайт за Деня на Земята - http://www.earthday.org/.