22 септември – Ден без автомобили

20.09.2013г.

 

22 септември е кулминацията в Европейската седмица на мобилността с инициативата Ден без автомобили.

Логото на тазгодишната седмица на мобилността „Чист Въздух - Ти си на ход!“ се обръща към гражданите и мотивацията им да опазват въздуха чист чрез техния избор за превоз. Лозунгът набляга на въздействието от транспорта и нашия всекидневен избор върху качеството на въздуха, който дишаме и нашето здраве. Алтернативните  възможности на транспорт могат значително да допринесат за защитата на здравето ни и за насърчаването на по-устойчиво бъдеще за всички нас.

Кампанията ни напомня, че ние всички имаме роля и дори най-малките промени като колоезденето, могат да окажат положително влияние върху качеството на градския въздух, шумовото ниво и променящия се климат. Ходенето пеша и ползването на велосипед, като устойчиви форми на градска мобилност, могат да играят важна роля за насърчаване на физическата активност. Немоторизираното придвижване осигурява редовна активност, която лесно и с минимални разходи може да се включи във всекидневния ни живот.

Кулминацията на седмицата е събитието "Град без коли", в което всички градове, участващи в Деня без автомобили, определят няколко района, предназначени само за пешеходци, колоездачи и публичния транспорт за целия ден.

Подробна информация за Седмицата на мобилността и Деня без автомобили можете да намерите тук.

Кампанията можете да следите и на сайта www.mobilityweek.velobg.org.