29 юни – Ден на река Дунав

29.06.2023г.

През 2023 година за двадесети пореден път ще бъде отбелязан Ден на река Дунав. Чрез кампанията се изразява връзката на живеещите в Дунавския басейн с тяхната река и се засвидетелства важния принос на реките към икономиката, околната среда и културата. Тазгодишната тема на международната инициатива е „Да пазим Дунав син“, като е вдъхновена от четвъртото съвместно проучване на река Дунав (Joint Danube Survey JDS4). Денят на Дунав се провежда от 2004 година и цели да привлече вниманието към значението и опазването на Дунав и притоците й.

На 29 юни през 1994 година в София е подписана Конвенция за сътрудничество при опазването и устойчивото използване на река Дунав, известна като Конвенция за опазване на река Дунав. Този документ играе важна роля в международното сътрудничество за опазването и устойчивото използване на една от най-значимите европейски реки. През 2004 година, по предложение на Международната комисия за опазване на река Дунав, за първи път на 29 юни се организира Ден на Дунав. Кампанията, която се провежда от всички страни в Дунавския басейн, се организира и координира от Международната комисия за опазване на река Дунав. В България Ден на Дунав се координира от Министерство на околната среда и Басейнова дирекция „Дунавски район“.

Подробна информация за кампанията можете да намерите на специалната страница за Ден на Дунав на Международната комисия за опазване на река Дунав - http://www.danubeday.org/.

И през тази година програмата за Деня на Дунав в България е много пъстра и богата. Информационни и екологични кампании, фестивали, пленери, акции за почистване, концерти и изложби, различни градски тържества – това са само част от инициативите, които се провеждат по повод 29 юни.

Програма с инициативи за 29 юни в България можете да намерите тук.

За поредна година учениците на възраст между 6 и 18 години могат да се включат в традиционния международен конкурс Danube Art Master. Конкурсът се организира от Глобално партньорство по водите в Централна и Източна Европа (GWP CEE) и Международната комисия за опазване на река Дунав (ICPDR).  Подробна информация за Danube Art Master можете да намерите тук.

Информация за медии на Международна комисия за опазване на река Дунав можете да намерите тук.

Информация за медии на Басейнова дирекция „Дунавски район“ можете да намерите тук.