29 юни – Ден на река Дунав

27.06.2013г.

          За десета поредна година 29 юни ще бъде отбелязан като Ден на река Дунав. На тази дата през 1994 г. в София е подписана Конвенция за сътрудничество при опазването и устойчивото използване на река Дунав, известна като Конвенция за опазване на река Дунав. Този документ играе важна роля в международното сътрудничество за опазването и устойчивото използване на една от най-значимите европейски реки.

През 2004 г., по предложение на Международната комисия за опазване на река Дунав, за първи път на 29 юни се организира кампания „Ден на Дунав”. Всяка година кампаниите преминават под различно мото, като през тази то е „Бъди активен, защити есетровите риби”.

2013 e обявена от ООН за Международна година на водното сътрудничество и това ще е една от водещите теми за Деня на Дунав.

Всяка година се организират различни инициативи – конференции, фестивали, конкурси, посветени на опазването на един от най-големите интернационални речни басейни в света – Дунавският.

Басейнова дирекция за управление на водите Дунавски район (БДУВДР) с център Плевен ще участва и организира поредица от инициативи. БДУВДР – Плевен предостави рекламно-информационни материали като награди на участници в инициативи в Дунавски общини.

 

 

 

Представяме Ви кратка програма по дни с проявите, в които ще участва БДУВДР – Плевен.

 

 28 юни – Видин

Областен информационен център – Видин организира информационен ден на тема „Структурните и Кохезионния фонд за развитие на регионите в Европа”. На форума експерти от Бюрото на БДУВДР – Плевен във Враца ще изнесат презентация за река Дунав и ролята на Басейнова дирекция за опазването й. Откриването на информационния ден ще бъде от 10.30 часа. Събитието ще се състои в заседателната зала на Областен информационен център – Видин, площад „Бдинци” №2.

 

28 юни – Никопол

Традиционна изложба с рисунки ще бъде отрита в 10 часа пред сградата на читалище „Напредък” в Никопол.

 

29 юни – село Байкал, област Плевен

В самия Ден на Дунав ще се проведе голям празник в село Байкал, организиран от Община Долна Митрополия, Еко клуб „Дунав” при ОЦИДЗИ, НЧ „Пробуда” – село Байкал. Партньори на празника са БДУВДР – Плевен, Регионална инспекция по околната среда и водите - Плевен и сдружение „Еко Байкал”. Предвижда се тържеството да започне с традиционното хвърляне на венец в река Дунав. След това ще има артистично-музикална програма и workshop с представяне на подвижната лаборатория за изследване на речни води. Традиционно, ще бъдат организирани Дунавска работилница за приложно-декоративно творчество с природни и отпадъчни материали и ателие “Нарисувай Дунав” – за рисуване върху торбички от плат с текстилни бои.

 

1 юли – Конферентна зала на хотел „Ростов” – град Плевен

Кулминацията на тазгодишните тържества по повод Деня на Дунав с участието на БДУВДР – Плевен ще бъде официалната церемония за представяне на победителите в конкурса за лого на Дирекцията. Събитието ще бъде на 1 юли, 11.30 часа, в Конферентната зала на хотел „Ростов” – Плевен. Специално жури определи кои са победителите. В него участваха Валентина Великова – полиграфист, Красимир Коцев – художник, Евгени Горанов – журналист, Милен Първанов – ръководител на Младежки информационно-консултантски център "Интелект" – Плевен и Румен Пенков – директор на БДУВДР – Плевен. 24-годишната Александрина Тозева от Русе е победителят в конкурса за лого на БДУВДР - Плевен. На второ място журито класира предложението на 26-годишния Симеон Киров от Тутракан, а на трето – на 26-годишният Веселин Денев от Велико Търново. 19 предложения постъпиха за участие в конкурса за лого на БДУВДР – Плевен. Авторът на класираното на първо място лого ще получи преносим компютър. За второ място наградата е фотоапарат, а за трето – електронна книга. Ще бъдат дадени и специални отличия.