5 юни – Световен ден на околната среда

04.06.2014г.

Регионална инспекция по околната среда и водите – Плевен и Басейнова две инициативи по повод Световен ден на околната среда - 5 юни. дирекция за управление на водите Дунавски район с център Плевен  организират

В 9.30 часа в четвъртък ще започне екологичен празник в ДЦГ „Кокиче” (до училище „Йордан Йовков”) в Плевен. Експерти от екоинспекцията и БДУВДР – Плевен ще представят на малчуганите презентация за опазването на околната среда. По-късно, децата ще се включат в екологично арт ателие. Идеята е в него да бъдат изработени творби, които да бъдат подредени в изложба за следващия екологичен празник Ден на река Дунав – 29 юни.

От 11 часа ще започне празник в Дома за деца лишени от родителска грижа „Детелина” в Плевен (ж.к. "Сторгозия").

 

Световният ден на околната среда се отбелязва всяка година под егидата на Програмата на Обединените нации за околна среда. Честването на този ден е свързан с насърчаване на осведомеността и с дейности за опазването на околната среда в световен мащаб. Отбелязването на Световния ден на околната среда играе ролята на глобална платформа за работа с обществеността. На този ден в над 100 държави, хората обединяват усилията си и правят нещо положително за околната среда  и за планетата.

Мотото на Световния ден на околната среда през 2014 г. е Надигни гласа си, не нивото на морето. Призивът тази година е да се признае, че  всички сме изправени пред едни и същи предизвикателства и сме обединени от една обща цел за устойчив живот и благоденствие на тази планета.

2014 година е обявена от ООН за Международна година на малките островни развиващи се страни. Отбелязването тази година призовава хората да надигнат глас  в знак на солидарност към гражданите на малките островни държави, тъй като в резултат на климатичните промени и нарастващото ниво на световния океан стават по-уязвими и поставени пред много рискове.

Генералният секретар на ООН Бан Ки-мун в началото на Международната година на Малките островни развиващи се страни 2014г. заяви: „Планетата Земя е нашият общ остров, нека да обединим силите си, за да го защитим".

ВСЯКО ДЕЙСТВИЕ Е ОТ ЗНАЧЕНИЕ

Какво ще направите за околната среда тази година, за да бъде чут вашия глас?  Дали ще организирате кампании за почистване, инициативи за намаляване на хранителни отпадъци, специални дни за ходене на работа пеша, забрани за използване на пластмаса, художествени изложби, инициативи за засаждане на дървета, концерти, танцови събития, въвеждане на устройства за рециклиране, кампании в социалните медии и различни конкурси – всяко действие ще бъде от значение . Когато усилията ни се умножат в световен мащаб, нашите индивидуални гласове и действия ще имат  показателно значение.

          За повече информация относно Световния ден на околната среда и за регистрация на инициативи и действия в подкрепа на опазването на околната среда, моля посетете http://www.unep.org/wed/.