500 хил. лв. глоба за собственика на ВЕЦ „Луна“ заради екокатастрофата в река Ботуня

21.09.2016г.

Половин милион лева глоба и отнемане на разрешителното  за водовземане са санкциите за МВЕЦ Луна“, който предизвика екокатастрофа в река Ботуня. Това съобщи министърът на околната среда и водите Ивелина Василева пред жителите на селото, които посрещнаха новината с ръкопляскания.

Изпълнителният директор на фирмата собственик на МВЕЦ „Луна“ каза, че са виновни и ще си понесат наказанието.

„Това е екологична катастрофа, прилагаме цялата строгост на закона“, заяви министър Василева и обясни, че Басейнова дирекция „Дунавски район“ предприема действия за отнемане на разрешителното на МВЕЦ-а, а РИОСВ –Враца ще наложи най-високата глоба по Закона за опазване на околната среда – 500 хил. лв. Санкцията в закона беше увеличена м.г. 5 пъти по изричното настояване на министър Ивелина Василева, след разлива на бензин от „Лукойл“ в бургаския квартал „Долно Езерово“.

Министърът обясни пред жителите на Ботуня, че оттук нататък ВЕЦ-ът не може да извършва дейността си, тъй като веднъж отнето, разрешителното не може да бъде издадено отново. Причината е, че с промени в нормативната уредба от 2010 г. е въведена забрана за издаване на нови разрешителни за водоползване на водноелектрически централи в зони от екологичната мрежа Натура 2000 .

Собственикът трябва да почисти терена от тинята и да създаде условия да започнат да се възстановяват екосистемите.

„Не може да позволим някой, който твърди, че произвежда зелена енергия, за да пази околната среда, да й нанася такива щети“, каза министър Василева. Тя напомни, че в момента по нейна заповед от юли се извършват проверки на всички МВЕЦ в страната. Те ще приключат в края на септември и резултатите ще бъдат обявени публично след като бъдат обобщени.

На 16 септември експертите на РИОСВ - Враца установиха, че реката е силно замърсена от тиня и наносни отложения и се усеща остра миризма. При проверката се констатира, че е извършено неправомерно изпускане на наносни отложения, натрупани във водното огледало над централата, чрез отваряне на дънните саваци. В резултат огромно количество тиня се оттича в реката и причинява задушаване на рибата. Тези констатации се потвърждават и от експертите на БДДР – Плевен, които са на мястото на събитието на 17 септември.

Галерия