Актуално състояние на водните обекти в страната към 7 ч на 10 ноември 2016 г.

10.11.2016г.

Към 7 ч на 10 ноември 2016 г. няма данни за възникнали аварийни ситуации по язовирните стени и съоръженията към тях.

Язовир “Пчелина“ е над 90% запълнен, със свободен обем – 0,800 млн. м3 (информацията е към 15:00ч. на 09.11.2016 г.)

Към момента няма получена друга актуална информация и сигнали за наводнения на инфраструктура, жилищни постройки в населените места и земеделски земи вследствие на критични водни нива на язовирите

Предвид получената информация от НИМХ-БАН, днес преди обяд над Източна България облачността ще е значителна и на места все още ще превалява дъжд, но и там валежите ще спират и облачността ще се разкъсва и намалява. Над останалата част от страната ще преобладава слънчево време, с временни увеличения на облачността. След обяд от запад отново ще се заоблачи и до полунощ в западните райони ще превали дъжд, в планините – сняг. Ще духа умерен вятър от западсеверозапад, който след обяд ще отслабне. Температурите в цялата страна ще се понижат и максималните ще са предимно между 10° и 15°.

Дунавски район -  данните са към 7. 30 ч

Няма нови данни за вредно въздействие на водите вследствие на падналите валежите. Реките на територията на Басейнова дирекция “Дунавски район“ гр. Плевен (БДДР – Плевен) протичат в речните легла. По данни на оперативните дежурни в областните, общинските администрации и дежурните на РД“Пожарна безопасност и защита на населението” няма получени сигнали за критични водни нива и аварийни ситуации от речни течения. Няма получени сигнали за възникнали критични ситуации, свързани с вредното въздействие на водите по язовирните стени на язовирите на територията на БДДР – Плевен.

Река Дунав

Към 6.30 ч по данни на оперативните дежурни в крайдунавските областни, общински администрации, дежурните на РД “ПБЗН“ и ”Напоителни системи” ЕАД не се наблюдава повишение на водните нива на р. Дунав и на реките, вливащи се в нея, на територията на БДДР – Плевен. Водните течения остават в речните легла. Отводнителните полета са сухи. Отводнителните помпени станции (ОПС), стопанисвани от крайдунавските клонове на ”Напоителни системи”ЕАД са в готовност при необходимост да бъдат приведени в работен режим. Водното ниво в коригираните реки не застрашава стабилитета на бермите и дигите, изградени по поречията им.

Подробна информация за страната можете да намерите тук.