БДДР ще се включи в инициативите за Деня на Дунав в Лом, Байкал, Никопол, Белене, Свищов, Силистра и Русе

26.06.2015г.

 

В края на тази седмица започват инициативите, посветени на Деня на река Дунав - 29 юни. „Бъди активен“ е мотото през тази година. Целта на кампанията е да се насърчат живеещите в Дунавския басейн да бъдат активни в опазването на реката и притоците й.
Басейнова дирекция „Дунавски район“ (БДДР) и регионалните инспекции по околната среда и водите от поречието на Дунав съдействат при организирането на инициативите и осигуряват на общините информационни материали.
Различни екологични акции, форуми, художествени и спортни надпревари, пленери, дискусии, изложби и други ще се проведат от общинските и областните администрации, неправителствени организации, читалища, образователни и други институции.
Представители на БДДР ще се присъединят към отбелязването на Деня на река Дунав в Лом, Никопол, Белене, Байкал, Свищов, Силистра и Русе.
В Никопол на 26 юни ще има изложба, поход до скалната църква на брега на Дунав и почистване, пленер с природни материали. На следващия ден, в рамките на кампанията на bTV „Да изчистим България заедно“, представители на БДДР ще участват в почистването на бреговата ивица на река Дунав в Лом, Байкал, Свищов и Русе. В неделя, 28 юни, в Байкал ще се проведе детски пленер с участието на младежи от цялата страна. Отново в Байкал, на самия Ден на Дунав, се предвижда образователна игра с използване на мобилни приложения за смартфони и таблети, анализ на водата на реката, артистични ателиета. Белене ще отбележи 29 юни с велопоход, рисунки на асфалт и изложба. В Информационния център на РИОСВ – Русе ще бъде подредена изложба за река Дунав и ще се бъдат обявени резултатите от конкурс, посветен на 29 юни. Богата програма за Деня на Дунав са подготвили и в Силистра, включваща различни надпревари и концерти.
Тук можете да намерите информация за Деня на Дунав в България, а тук – на европейско ниво.
Дипляна за Ден на река Дунав - лице - гръб.