Басейнова дирекция – Плевен ще отбележи Деня на водата с поредица от инициативи

19.03.2013г.

 Басейнова дирекция за управление на водите Дунавски район (БДУВДР) с център Плевен ще отбележи с поредица от инициативи 22 март – Ден на водата. 

На 20 март се организира детски празник на водата, съвместно с Регионален исторически музей – Плевен. Празникът ще започне в 10.30 часа в отдел „Природа”. 

На следващия ден, 21 март, експерти от БДУВДР – Плевен ще имат открит урок от 12.30 часа с ученици от Математическа гимназия „Гео Милев” – Плевен, занимаващи се с екология. 

Поредица от инициативи, посветени на Деня на водата, ще се проведат на 22 март в Общински център за извънучилищни дейности и занимания по интереси в село Байкал, област Плевен. Ще бъде организирана работилница за водни молекули, в която ще се изработва модел на водната молекула. Предвижда се и провеждане на мониторинг на водата от река Дунав. В арт-работилница "Нарисувай водата" ще се твори с текстилни бои върху торбички от плат.Редица прояви, в част от които ще участва и БДУВДР – Плевен, подготвя екологичен клуб „Заедно за водата” към СОУ „Петър Динеков” – град София. На 20 март ще бъде открита изложба на тема „Водата – извор на живот”. Същия ден ще се проведе видеоурок, по време на който представители на клуба ще споделят опит за опазването на водата с по-малки ученици от същото училище. На 21 март се предвижда състезание на тема „Познаваш ли водата”, презентация „Да не ослепява Земята ни”, състезание „Стани богат – със знания за водата”. На 22 март ще има водна спартакиада. Същия ден ще бъде извършено пробонабиране от река Дървенишка, съвместно със 128-мо СОУ, БДУВДР – Плевен и Изпълнителна агенция по околна среда. 

Общински ученически клуб „Екология и опазване на околната среда” към Центъра за извънучилищни дейности в град Лом също ще отбележи Деня на водата. Експерти от водно бюро – Враца към БДУВДР – Плевен ще изнесат специална презентация пред учениците, посветена на Деня на водата. 

БДУВДР – Плевен ще се включи със специално послание и поздравление в една от най-големите инициативи на 22 март – Международен воден мост. Това е иновативно международно събитие с домакин София, което прави възможно обединяването на десетки чествания в различни точки на страната и чужбина, посветени на Световния ден на водата През целия ден на 22 март в онлайн мрежата на Международен воден мост, ще се осъществяват видео-излъчвания от кръгли маси, празнични чествания, изложби, прожекции, почетни лекции, открити уроци, конференции и други. Подробна информация за Международния воден мост може да бъде намерена в следния сайт - http://waterbridge.info. 

2013 e обявена от ООН за Международна година на водното сътрудничество, това е и темата на Световния ден на водата – 22 март

Провежда се ежегодно с цел световната общност да се застъпи за устойчиво управление на водните ресурси и привлече общественото внимание върху важността от наличие на прясна вода.