Без изменения или слаби понижения на речните нива

07.04.2016г.

По данни и прогнози на Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ – БАН) днес в следобедните часове на изолирани места в планините ще превали краткотрайно, както и на отделни места във Видинска и Монтанска област. Количествата на валежите ще са 1-5 л/кв.м. В петък след обяд и привечер, на места в западните райони, ще превали краткотраен дъжд – количества на валежите между 5 и 10 л/кв.м. В събота на много места в Западна, а по-късно през деня и в Централна България ще има краткотрайни валежи от дъжд, в отделни райони интензивни и с количества над 10-15 л/кв.м.

През денонощието 8 ч. на 5 до 8 ч. на 6 април речните нива в цялата страна са продължили да се понижават или са останали непроменени. Повишения са регистрирани при отделни измервателни пунктове.

Водните количества на реките в по-голямата част от страна са около праговете за високи води. Около и под прага за средни води са водните количества на реките Искър – при гр. Нови Искър, Черни Вит при с. Черни Вит, Осъм при гр. Троян и Голяма река при Стражица (Дунавски басейн), Врана при с. Кочово, Айтоска при с. Камено, Факийска при с. Зидарово, Ропотамо при с. Веселие (Черноморски басейн), в горното и средно течение на р. Марица и р. Арда при с. Вехтино (Източнобеломорски басейн).

Регистрираните изменения на водните нива на наблюдаваните реки по автоматични и конвенционални станции на НИМХ са:

Дунавски басейн: колебания от - 10 см до + 13 см

Черноморски басейн: понижения с до - 23 см

Източнобеломорски басейн: колебанията са от - 11 см до + 5 см

Западнобеломорски басейн: колебания от - 3 см до + 2 см 

Въз основа на метеорологичната прогноза, обработената хидрологична информация и моделираните водни количества от НИМХ – БАН в

Дунавския басейн днес и утре речните нива ще се понижават или ще останат без съществени изменения. В събота и неделя, в резултат на прогнозирани валежи, са възможни краткотрайни повишения във водосборите на реките Арчар, Лом, Огоста – в долното течение, Искър – в средното и долното течение, Вит, Осъм, Янтра – в долното течение, Русенски Лом – в долното течение.

Моделът за водосбора на р. Искър прогнозира, че водните количества днис ще бъдат около и над средно многогодишните стойности. Водните количества ще бъдат под прага за внимание. Моделът за водосбора на р. Янтра прогнозира, че на 7, 8 и 9 април водните количества ще бъдат около и над средно многогодишната стойност и под прага за внимание. Моделът за водосбора на р. Русенски Лом прогнозира, че водното количество в долното течение на реката на 7, 8, 9 и 10 април ще бъде над средно многогодишната стойност. Днес и през следващите 2 дни нивата ще продължат плавно да се понижават. В периода 10-12 април са възможни краткотрайни повишения във водосбора – в първия ден главно в горните части, а от 11 април и в долните. Водните количества ще бъдат под прага за внимание.

Подробна информация за страната можете да намерите тук.