Без съществени изменения на речните нива, НИМХ-БАН обявява за днес жълт код за ниски температури в цялата страна

09.01.2017г.

Националният институт по метеорология и хидрология на БАН (НИМХ-БАН) обявява за днес жълт код за ниски температури на територията на цялата страна. Ще бъде студено, с максимални температури между минус 13 и минус 8 градуса.

Днес главно на места в югозападната половина на страната ще има слаби превалявания от сняг с количества 1-5 л/кв.м. Във вторник от юг валежите от сняг ще се активизират, на повече места ще са през нощта срещу сряда и в Източна България. В сряда сутринта все още в североизточните райони ще превалява сняг, след обяд валежите ще спрат. В Западна България се очакват количества до 3-4 л/кв.м, в Източна – 5-15 л/кв.м, в отделни райони и до 20 л/кв.м.

През денонощието от 8.00 ч. на 7 януари до 8.00 ч. на 8 януари водните нива на наблюдаваните реки в страната са останали без съществени изменения. В резултат на работата на хидротехнически съоръжения са отчетени денонощни изменения на водните нива (от -82 см до +75 см) в Източнобеломорски басейн, във водосборите на реките Марица и Арда.

Поради ниските температури и малките водни количества в отделни участъци на реките в Дунавския и Западнобеломорския басейн е регистрирано повърхностно замръзване, брегови лед или ледена каша.

Водните количества на почти всички наблюдавани реки в страната са около и под праговете за средни води. Около праговете за високи води са водните количества на реките р. Провадийска при гр. Провадия и р. Камчия при с. Гроздьово (Черноморски басейн).

Регистрираните изменения на водните нива на наблюдаваните реки по автоматични и конвенционални станции на НИМХ-БАН са:

Дунавски басейн: Регистрирани са колебания от -19 см до +14 см;

Черноморски басейн: Без регистрирани изменения;

Източнобеломорски басейн: Регистрирани са колебания от -14 см до + 11 см;

Западнобеломорски басейн: Регистрирани са колебания от -13 см до +8 см.

Въз основа на метеорологичната прогноза, обработената хидрологична информация и моделираните водни количества от НИМХ-БАН:

Дунавски басейн: Днес и през следващите 2 дни речните нива в басейна ще останат без съществени изменения.

Моделът за водосбора на р. Искър прогнозира, че водните количества на 9, 10 и 11 януари ще бъдат около и под средномногогодишните стойности. Водните количества ще бъдат под праговете за внимание.

Моделът за водосбора на р. Янтра прогнозира, че водните количества за 9, 10 и 11 януари ще бъдат около и над средномногогодишните стойности. Речните нива във водосбора ще се задържат без съществени изменения. Водните количества ще бъдат под праговете за внимание.

Моделът за водосбора на р. Русенски Лом прогнозира, че водните количества в долното течение на реката на 9, 10, 11 и 12 януари ще бъдат около и под средномногогодишните стойности. Днес и през следващите 2-3 дни нивата във водосбора ще останат без съществени изменения. Водните количества ще бъдат под праговете за внимание.

Подробна информация за страната можете да намерите тук.