Без съществени изменения остават речните нива

30.08.2016г.

По данни и прогнози на Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ-БАН) днес ще има незначителни количества на валежите. В следобедните часове ще има временни увеличения на облачността, но само на отделни места ще превали слабо. Ще духа слаб северозападен, в Източна България до умерен северен вятър. Максималните температури ще бъдат между 28 и 33 градуса.

През изминалото денонощие реките в цялата страна са се понижавали или са останали без съществени изменения. Водните количества на почти всички наблюдавани реки в страната са около и под праговете за средни води. Около прага за високи води е водното количество в горното течение на р. Марица при с. Радуил (Източнобеломорски басейн). По-съществени изменения са отчетени на отделни места, в следствие на работата на хидротехнически съоръжения.

Регистрираните изменения на водните нива на наблюдаваните реки по автоматични и конвенционални станции на НИМХ са:

Дунавски басейн: Регистрирани са колебания от -48 см до +48 см;

Черноморски басейн: Регистрирани са повишения с до +4 см;

Източнобеломорски басейн: Регистрирани са колебания от -25 см до +13 см;

Западнобеломорски басейн: Регистрираните колебания са от -5 см до +7 см.

Въз основа на метеорологичната прогноза, обработената хидрологична информация и моделираните водни количества от НИМХ-БАН:

Дунавски басейн: Днес и през следващите 3 дни речните нива ще останат без съществени изменения. Незначителни повишения на водните нива са възможни  до 31 август, в резултат на краткотрайни валежи, във водосборите на р. Янтра, р. Русенски Лом и Добруджанските реки. Моделът за водосбора на р. Искър прогнозира, че водните количества на 30, 31 август и 1 септември ще бъдат около и под средномногогодишните стойности. Водните количества ще бъдат под прага за внимание. Моделът за водосбора на р. Янтра прогнозира, че водните количества за 30, 31 август  и 1 септември ще бъдат около и над средномногогодишната стойност. Водните количества ще бъдат под праговете за внимание. Моделът за водосбора на р. Русенски Лом прогнозира, че водните количества в долното течение на реката на 30, 31 август, 1 и 2 август ще бъдат около средномногогодишната стойност. Днес и през следващите 3-4 дни нивата във водосбора ще останат без съществени изменения. Краткотрайни, незначителни повишения на речните нива във водосбора са възможни в периода 29-31 август. Водните количества ще бъдат под прага за внимание.

Подробна информация за страната можете да намерите тук.