Без съществени изменения ще останат речните нива

26.08.2016г.

По данни и прогнози на Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ-БАН) днес ще бъде почти без валежи. В събота и неделя краткотрайни превалявания ще има на места в източните, а след обяд и в отделни планински райони. Количествата ще бъдат 1-5 л/кв.м.

През изминалото денонощие реките в цялата страна са останали без съществени изменения. В резултат на оттичане са регистрирани по-значителни повишения на водните нива в долните части на водосборите на реките Огоста, Искър и Русенски Лом ( Дунавския басейн). Водните количества на почти всички наблюдавани реки в страната са около и под праговете за средни води. Около прага за високи води е водното количество в горното течение на р. Марица при с. Радуил (Източнобеломорски басейн).

Регистрираните изменения на водните нива на наблюдаваните реки по автоматични и конвенционални станции на НИМХ са:

Дунавски басейн: Регистрирани са колебания от -22 см до +19 см;

Черноморски басейн: Регистрирани са повишения с до +2 см;

Източнобеломорски басейн: Регистрирани са колебания от -14 см до +11 см.

Западнобеломорски басейн: Регистрираните колебания са от -5 см до +5 см.

Въз основа на метеорологичната прогноза, обработената хидрологична информация и моделираните водни количества от НИМ-БАН:

Дунавски басейн: През следващите три дни водните нива в реките постепенно ще се понижават или ще останат бяз съществени изменения. Моделът за водосбора на р. Искър прогнозира, че водните количества на 26, 27 и 28 август ще бъдат около и под средномногогодишните стойности. Водните количества ще бъдат под прага за внимание. Моделът за водосбора на р. Янтра прогнозира, че водните количества за 26 и 27 август ще бъдат около средномногогодишната стойност. Очакват се слаби понижения и задържане на водните нива в реките от водосбора на р. Янтра. Моделът за водосбора на р. Русенски Лом прогнозира, ча водните количества в долното течение на реката на 26, 27, 28 и 29 август ще бъдат около средномногогодишната стойност. Водните количества ще бъдат под прага за внимание.

Подробна информация за страната можете да намерите тук.