Червен код за река Върбица при Златоград

09.11.2016г.

Системата за ранно предупреждение за водосбора на Арда обяви червен код за река Върбица при Златоград. Очаква се в 20 часа днес водното количество на реката при Златоград да надхвърли червения праг на предупреждение. Очакваното количество – 267 м3/сек.

В резултат на интензивни валежи днес са възможни локални поройни и дъждовни наводнения във водосбора на реките Янтра (във водосборите на притоците й р. Стара река и р. Джулюница), Русенски Лом (във водосборите на притоците р. Бели Лом и р. Черни Лом) и Добруджанските реки. Във вечерни часове са възможни локални поройни наводнения главно в горните части на водосбора на река Русенски Лом. Вследствие на интензивни валежи, са възможни локални поройни и дъждовни наводнения в горните течения на реките от Черноморския басейн. От тази вечер и през нощта срещу 10 ноември съществува опасност от локални поройни и дъждовни наводнения в горната част на водосбора на р. Арда (над язовирите) и р. Върбица. Днес в следобедните часове в резултат на интензивни валежи, са възможни локални поройни наводнения в долните части от водосборите на реките Места и Доспат.

Националният институт по метеорология и хидрология промени кодовете за днес. В по-голямата част от страната с изключение на областите Видин и Монтана, е обявен жълт код за значителни валежи, а в Източна България оранжев. В повечето райони количествата на валежите ще бъдат между 15 и 35 л/кв.м, в областите с оранжев код и повече. Вятърът в източните райони ще достига до 20-22м/с.