Червен код за река Върбица при гр. Златоград

16.01.2016г.

Във водосборите на южночерноморските реки: Арда (и р. Върбица), Марица и притоците й в долното течение, средното и долно течение на Тунджа и водосборите на Струма и Места е възможно да се създадат условия за разливи.

За днес от НИМХ е обявен оранжев код за сняг в осем области: Ловеч, Габрово, Велико Търново, Пазарджик, София Област, София, Перник и Кюстендил.

Ще вали сняг и ще се образува снежна покривка, която до полунощ на 16-ти срещу 17-ти ще достигне 15 см, на места до 20 см, снеговалежите ще продължат и с очакваното усилване на вятъра, обстановката ще се усложнява.

Жълт код за сняг в тринадесет области: Видин, Монтана, Враца, Плевен, Русе, Търговище, Разград, Силистра, Стара Загора, Пловдив, Кърджали, Смолян и Благоевград.

За Видин, Монтана, Враца и Плевен ще се образува снежна покривка, която до полунощ на 16-ти срещу 17-ти ще достигне 10 см, но снеговалежите ще продължат и с очакваното усилване на вятъра, обстановката ще се усложнява.

За Русе, Търговище, Разград и Силистра дъждът ще премине в сняг. Ще се образува снежна покривка, която до полунощ на 16-ти срещу 17-ти ще достигне 10 см, но снеговалежите ще продължат и с очакваното усилване на вятъра, обстановката ще се усложнява.

За Стара Загора и Пловдив през деня на 16-ти януари дъждът ще премине в сняг. Привечер и през нощта срещу 17-ти ще се образува снежна покривка до 10-15 см. Обстановката ще се усложнява.

За Кърджали и Смолян в по-голямата част от областите ще вали сняг, през нощта срещу неделя валежите ще се усилват, обстановката ще се усложнява.

За Благоевград дъждът ще премине в сняг, най-късно, едва привечер, в крайните южни райони от областта. Ще се образува снежна покривка, която до полунощ на 16-ти срещу 17-ти ще достигне 10 см, но снеговалежите ще продължат и с очакваното усилване на вятъра, обстановката ще се усложнява.

Днес валежите ще продължат и ще са от дъжд и сняг. В Северна и Западна България предимно от сняг. Количествата ще са между 5 и 15 л/кв.м., на места ще достигнат 20 л/кв.м. В планините на Западна България - до 40 л/кв.м. В Южна България валежите ще са от дъжд, вечерта и през нощта срещу неделя ще преминават в сняг. Количествата ще бъдат между 5 и 15 л/кв.м. В крайните южни райони валежите ще са предимно от дъжд и ще достигнат до 30 л/кв.м. През нощта срещу неделя валежите ще продължат. През нощта срещу неделя валежите ще продължат, в по-голямата част от страната ще вали сняг, само по Черноморието и в крайните югоизточни райони - дъжд. Количества в повечето места - 15-25 л/кв.м, в Родопите 30-60 л/кв.м, на отделни места и повече. В неделя валежите ще отслабнат и почти навсякъде ще преминат в сняг. Количества - в Северна България 5-10 л/кв.м, в североизточните райони до 15; в Южна България - 2-5 л/кв.м, по-късно през деня там и ще започнат да спират. През нощта срещу понеделник слаб сняг ще превалява на места, главно в Северна и Западна България, количества 1-3 л/кв.м, но и там ще са в процес на спиране. В понеделник слаб сняг ще превалява на места, главно в планините и източните райони, количества -1-3 л/кв.м.

През денонощието (от 8:00 часа на 14.01. до 8:00 часа на 15.01.) нивата на повечето от наблюдаваните реки в страната са се понижавали или са останали без изменение. На отделни измервателни пунктове са отчетени незначителни повишения.

Протичащите водни количества в Дунавския, северночерноморските реки и Западнобеломорския басейн са около праговете за високи води, а в южночерноморските реки и Източнобеломорския басейн са около праговете за средни води.

Регистрираните изменения на водните нива на наблюдаваните реки по автоматични и конвенционални станции на НИМХ са:

Дунавски басейн: от -20 см до +18 см;

Черноморски басейн: от -20 см до +2 см.

Източнобеломорски басейн: от -12 см до +15 см.

Западнобеломорски басейн: от -8 см до +16 см.

На основа на метеорологичната прогноза, обработената хидрологична информация и моделираните водни количества от НИМХ – БАН:

В Дунавския басейн днес и през следващите 2 дни, вследствие на прогнозирани количества валежи от дъжд и сняг, се очакват повишения на речните нива в целия басейн, като по-значителни повишения се очакват в горното течение на р. Искър и водосборите на Осъм, Янтра и Русенски Лом. Моделът за водосбора на р. Искър прогнозира водни количества на 16, 17 и 18.01.2016 над средната многогодишна стойност. По- значително ще бъде покачването на водните нива на реките  Владайска, Банкенска, Лесновска,Батулийска, Искрецка, Малък Искър, Златна Панега. Водните количества ще бъдат под прага за внимание.

Моделът за водосбора на р. Янтра прогнозира водни количества за 16, 17 и 18.01.2016 г. около и над средномногогодишната стойност. От 16.01. ще започне повишение на водните нива, отначало в горните части на водосбора, а на 17 и 18.01 и в долните части. Водните количества ще бъдат под прага за внимание.

Моделът за водосбора на р. Русенски Лом прогнозира  водно количество в долното течение на реката на 16, 17, 18 и 19.01.2016 около и над средномногогодишната стойност. Нивата ще останат без съществена промяна до сутрешните часове на 16.01. От следобедните часове на 16.01 нивата ще започнат да се повишават, отначало в горните части на водосбора, а на 17 и 18.01 и в долните части. Водните количества ще бъдат под прага за внимание.

Подробна информация за страната можете да намерите тук