Червен, оранжев и жълт код за времето в страната за утре

06.03.2015г.

 

По данни и прогнози на Националния институт по метеорология и хидрология към БАН (НИМХ-БАН) за утре е обявен червен код за сняг и вятър за областите Хасково и Кърджали. През следващото денонощие отново се очакват значителни снеговалежи. Количества 60-80 л/кв.м. Ще духа умерен временно силен северен вятър, ще има условия за виелици и навявания.
Червен код за сняг е обявен за област Смолян. През следващото денонощие отново се очакват значителни снеговалежи. Количества 60-80 л/кв.м.
Червен код: Времето е много опасно. Прогнозирани са изключително интензивни опасни метеорологични явления. Възможни са големи материални щети и нещастни случаи, може да възникне и опасност за живота. Следвайте нарежданията и всички съвети на компетентните органи и бъдете готови да извънредни мерки.
Оранжев код за сняг и вятър e обявен за областите Търговище и Русе. През следващото денонощие се очакват снеговалежи, с количества 20-40 л/кв.м. Ще духа умерен и силен североизточен вятър и ще има условия за виелици и навявания.
Оранжев код за сняг в осем области - Монтана, Враца, Ловеч, Габрово, Велико Търново, Стара Загора, Пловдив и Пазарджик. През следващото денонощие се очакват значителни снеговалежи. Количества до 50-60 л/кв.м.
За Монтана и Враца - през следващото денонощие отново значителни валежи, вече предимно от сняг. Количества до 10-15 л/кв.м, но в южната част на областта от 30-50 л/кв.м.

Оранжев код: Времето е опасно. Прогнозирани са по-рядко случващи се метеорологични явления. Възможни са материални щети и има опасност от наранявания. Бъдете много внимателни и се информирайте подробно и често за метеорологичната обстановка. Съобразявайте се с неизбежните рискове и следвайте всички съвети на компетентните органи. 
Жълт код за сняг и вятър в три области - Силистра, Шумен и Сливен. През следващото денонощие се очакват валежи, предимно от сняг, с количества 20-30 л/кв.м. Ще духа умерен и силен североизточен вятър и ще има условия за виелици и навявания.
Жълт код за дъжд и вятър в четири области - Добрич, Варна, Бургас и Ямбол. През следващото денонощие ще духа умерен и силен североизточен вятър, с пориви до 20-22 м/сек. Очакват се и валежи, предимно от дъжд. Количества от 10-20 л/кв.м.
Жълт код за сняг в останалите области на страната. През следващото денонощие се очакват още снеговалежи до 15-30 л/кв.м.
За област Благоевград - през следващото денонощие се очакват още валежи, предимно от сняг, в крайните южни райони  от дъжд. Количествата ще са 10-15 л/кв.м.

Жълт код: Времето може да бъде потенциално опасно. Явленията, които са прогнозирани, не са необичайни, но изискват внимание, ако възнамерявате да вършите работа на открито. Следете прогнозите за времето и не поемайте излишен риск. 
Утре ще вали сняг, само в крайните югозападни и източни райони предимно от дъжд. Валежите ще са между 10 и 25 л/кв.м, в Предбалкана до 50-60 л/кв.м, а в Родопската област до 70-80 л/кв.м.
В неделя валежите от сняг ще продължат, но ще са по-слаби. Сумарни количестваот 5-15 л/кв.м, в централната част от страната до 20-25 л/кв.м. В крайните югозападни райони и в Югоизточна България ще вали дъжд и сняг. В понеделник валежи, предимно от сняг ще има само на отделни места с количества 5-10 л/кв.м.
През изминалото денонощие речните нива в страната са започнали плавно да се повишават, като на места са останали без съществена промяна или са се понижили незначително.
Към настоящия момент водните количества на почти всички наблюдавани реки са над праговете за високи води. В почти цялата страна почвите са преовлажнени, което е предпоставка за бързо формиране на повърхностен отток.
На база метеорологичната и хидрологична обстановка днес ще продължат да се повишават речните нива в цялата страна. В резултат на регистрираните и прогнозирани количества валежи от дъжд и сняг, положителните температури и повишената почвена влага, през прогнозирания тридневен период се очакват значителни повишения на речните нива в страната.
За Дунавски басейн повишения се очакват за:
Водосборите на реките и съответните им притоци - р. Лом, р. Цибрица, р. Огоста, р. Златица, р. Бързия, р. Скът, р. Огоста, р. Искър (притоците й р. Косматица и р. Златна Панега), р. Вит, р. Осъм, р. Янтра – горно течение (р. Видима – горно течение, р. Дряновска – горно течение, р. Белица – горно течение), Русенски Лом – целия басейн.
Подробна информация за цялата страна можете да намерите тук.