Четири области с оранжев код, десет с жълт за утре, 8 март

07.03.2015г.

 

По данни и прогнози на Националния институт по метеорология и хидрология към БАН (НИМХ) за утре, 8-ми март е обявен оранжев код за сняг в четири области – Кърджали, Смолян, Пловдив и Пазарджик. Валежите ще продължат. 

Времето е опасно. Прогнозирани са по-рядко случващи се метеорологични явления. Възможни са материални щети и има опасност от наранявания. Бъдете много внимателни и се информирайте подробно и често за метеорологичната обстановка. Съобразявайте се с неизбежните рискове и следвайте всички съвети на компетентните органи. 
Жълт код за сняг в десет области - Видин, Монтана, Враца, Ловеч, Габрово, Велико Търново, Стара Загора, Хасково, София – област и Благоевград.
В Предбалкана валежите ще продължат. Очаквани количества 20-30 л/кв.м за денонощието.
За София-област и Благоевград - в планинската част от областта снежната покривка ще се увеличи с още 10-20 см. 

Времето може да бъде потенциално опасно. Явленията, които са прогнозирани, не са необичайни, но изискват внимание, ако възнамерявате да вършите работа на открито. Следете прогнозите за времето и не поемайте излишен риск. 
През последното денонощие речните нива в страната са продължили да се повишават.
Дунавския басейн - поречия: Огоста с до +9 см; Искър с до +10 см; Осъм с до +12 см; Янтра с +37 см; Русенски Лом с до +46 см;
Черноморски басейн: р. Камчия при с. Гроздьово +94 см, р. Айтоска при с. Камено с +42 см, р. Факийска при с. Зидарово с +226 см, р. Ропотамо при с. Веселие с +194 см;
Източнобеломорски басейн – поречие: Тунджа с до +9 см; Марица – основна река с до +149 см при гр. Свиленград и с +256 см на р. Харманлийска при гр. Харманли; р. Върбица при сп. Джебел с +233 см;
Западнобеломорски басейн – поречия: Места – с до +40 см; Струма – с до +40 см.
Към настоящия момент водните количества на почти всички наблюдавани реки са над праговете за високи води, а водното количество на р. Айтоска при с. Камено е над прага за внимание.
На база метеорологичната и хидрологична обстановка днес ще продължат да се повишават речните нива в почти цялата страна. В резултат на регистрираните и прогнозираните валежи от дъжд и сняг, положителните температури и повишената почвена влага, през прогнозирания тридневен период се очакват значителни повишения на речните нива в страната.
За Дунавски басейн:
Водосборите на реките и съответните им притоци: Лом, р. Огоста, р. Осъм, р. Янтра горно и средно течение и съответните й притоци, р. Русенски Лом – целия басейн.
Подробна информация за цялата страна можете да намерите тук.