Дъждовният фронт се измества на изток. В десет области е обявен жълт код

16.09.2014г.

По данни и прогнози на НИМХ, през нощта на вторник срещу сряда отново ще има значителни валежи от дъжд в областите Видин, Монтана, Враца, Ловеч, Бургас, Пловдив, Смолян, Пазарджик, София-област, София град, като очакваните количества ще достигнат до 20-30 л/кв.м.

В сряда през деня валежите в страната ще отслабват, но дъждовният фронт ще достигне и до Бургаска област. През нощта на 17 срещу 18 септември 2014 г. в Южната половина на областта ще има интензивни валежи от дъжд.

На база метеорологичната и хидрологична обстановка, на сряда ще продължи повишението на речните нива в по-голямата част от страната, по-значително в Западните и Централните райони. Предвид прогнозираните валежи, в периода 16 – 18 септември се очаква значително да се повишават водните нива в поречията на реките:

Ерма;

Нишава;

Лом в горното и средното течение и всички съответстващи притоци - Стакевска, Чупренска, Нечинска бара;

Цибър;

Цибър - горното течение;

Огоста в горното и средното течение и всички съответстващи притоци - Превалска, Чипровска, Дългоделска Огоста, Златица, Бързия, Шугавица, Въртешница, Ботуня;

Искър по цялото течение, по-съществено във водосборите на р. Искър над яз. Панчарево, Владайска, Батулийска, Искрецка, Малък Искър, Златна Панега и Гостиля; очаква се значително да се увеличи водното количество в участъка след гр. Роман;

Вит в горното течение и притоците ѝ Бели Вит, Костина, Васильовска река, Лесидренска;

Осъм в горното течение и притоците ѝ Черни Осъм, Бели Осъм, Команска, Сухата река;

Марица в горното течение и съответстващите притоци – Ибър, Костенецка, Крива река, Яденица, Тополница, Луда Яна;

Арда в горното течение и притоците ѝ Елховска и Черна река;

Предвид динамичната метеорологична обстановка, съществува риск от локални, внезапни наводнения.

Оперативното звено в МОСВ и това в БДУВДР - Плевен остава активирано.