Дейността на оперативното звено в МОСВ е активирано считано от 13 часа днес

30.11.2017г.

Във връзка с постъпила прогноза от НИМХ-БАН за валежи днес - на места в Западна България и Родопската област – значителни, както и за опасни метеорологични явления на 1 декември 2017 г., МОСВ активира дейността на оперативното звено, считано от 13 часа днес - 30.11.2017 г..

За 1 декември 2017 г. НИМХ-БАН издава предупреждение от втора степен (оранжев код) за опасни количества на валежите (между 35 и 65 л/кв.м, в отделни райони и повече) в 8 области (София-град, София-област, Перник, Кюстендил, Благоевград, Пазарджик, Смолян и Кърджали) в югозападната част от страната. В местата със снежна покривка, с очакваните валежи от дъжд и умерения до силен вятър, снеготопенето ще е интензивно. В 5 области (Видин, Монтана, Враца, Ловеч и планинската част на област Пловдив) издаденият код от първа степен (жълт) е за валежи между 20 и 30 л/кв.м.

Басейновите дирекции, НИМХ-БАН, Министерство на вътрешните работи, Министерство на земеделието и храните, Министерство на енергетиката, Министерство на регионалното развитие и благоустройството, Агенция пътна инфраструктура, Министерство на транспорта, информационните технологии и съобщенията и Министерство на здравеопазването са уведомени за работата на ОЗ и за необходимостта от предоставяне на информация, свързана със състоянието на водите и водните обекти и вредното въздействие на водите два пъти дневно.

При евентуална промяна в състоянието на водите, свързана с опасност от вредното им въздействие, МОСВ ще предостави своевременно допълнителна информация.