Днес (28.05) в резултат на валежи ще има повишения на речните нива във всички басейни

28.05.2021г.

По данни от НИМХ:

Днес (28.05) в резултат на валежи ще има повишения на речните нива във всички басейни. През следващите два дни се очаква водните нива да се понижават, като в резултат на оттичане, повишения ще има само в долните течения на основните реки. От вечерните часове на 30 и на 31.05 в резултат на валежи се очакват нови повишения на речните нива.

В резултат на интензивни валежи има опасност от възникване на поройни наводнения:

За Дунавският басейн:

В сутрешните и обедните часове на 28.05.2021 г. във водосборите на р. Янтра (р. Елийска, р. Росица, р. Багарещица, р. Козлята, по основната река) и р. Дунав (участъка между р. Янтра и р. Русенски Лом).

За Черноморският басейн:

В следобедните и вечерни часове на 28 и през нощта срещу 29.05.2021 г. във водосборите на р. Айтоска (р. Садиевска, по основната река).

За Източнобеломорският басейн:

В обедните и следобедните часове на 28.05.2021 г. във водосборите на р. Тунджа (р. Акдере, р. Бабска), р. Арда (р. Есенишка, р. Черешовска, р. Маданска, р. Текирска, по основната река, р. Елховска, р. Бориковска).

За 28 май 2021 г. НИМХ издава предупреждение от втора степен (оранжев код) за опасни метеорологични явления за областите Ловеч, Плевен, Габрово и Велико Търново. В останалите области предупреждението е от първа степен (жълт код).

Подробна информация за предупрежденията и опасните метеорологични явления по области може да бъде получена от интерактивната карта на адрес:http://weather.bg/0index.php?koiFail=RM01opasni1&nd=0&lng=0