20.02.2015г.

По данни и прогнози на Националния институт по метеорология и хидрология към БАН днес и утре ще бъде без валежи. В неделя от югозапад ще завали и през нощта срещу понеделник валежите ще обхванат цялата страна. Количествата ще са - в Северна България - 1-5 л/кв.м, в Южна - 5-15 л/кв.м, в крайните южни райони до 25-30 л/кв.м.
През изминалото денонощие речните нива на наблюдаваните реки са продължили да се понижават или са останали непроменени. Незначителни повишения са отчетени в 08:00 часа в измервателните пунктове по поречията Марица (р. Чепинска при гр. Велинград - +8 см) и Арда (р. Върбица при сп. Джебел - +12 см).
Към настоящия момент водните количества на наблюдаваните реки в Югозападна България са над праговете за средни води, а в останалата част от страната реките са с водни количества над праговете за високи води. В почти цялата страна почвите са преовлажнени, което е предпоставка за бързо формиране на повърхностен отток. 
Днес на база метеорологичната и хидрологична обстановка ще се запази тенденцията към понижение или задържане на речните нива в страната. На места в Черноморския басейн са възможни известни краткотрайни повишения на речните нива в резултат на прогнозираните количества валежи, положителни температури и последващото частично снеготопене. 
От системата за ранно предупреждение за реките Марица и Тунджа, към момента са обявени следните кодове:
Тунджа при Елхово – оранжев код – „Риск за тревога“; Тунджа при Ямбол – жълт код – „Предупреждение“.