Днес и утре повишенията на речните нива ще продължат

12.09.2015г.

По данни и прогнози на Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ – БАН) днес от запад валежите ще започнат да спират. В източните райони все още ще превалява, но по-слабо – количества до 10-15 л/кв.м., в югоизточните райони до 20. През нощта срещу неделя валежите навсякъде ще спрат и в неделя и понеделник ще е без валежи.
През изминалото денонощие (от 8 ч. на 10 до 8 ч. на 11 септември) речните нива на наблюдаваните реки в по-голямата част от страната са се повишавали. Водните количества в по-голямата част от страната са около праговете за средни и ниски води, а в поречието на Искър, в поречието на Вит, в долното течение на р. Огоста, в горното течение на р. Врана, в горното течение на р. Луда Камчия, в долното течение на Факийска и в горното течение на р. Арда праговете са за екстремно ниски води. Регистрираните изменения на водните нива на наблюдаваните реки по автоматични и конвенционални станции на НИМХ са:
Дунавски басейн: Регистрираните нива са се покачили с до + 60 см
Черноморски басейн: Водните нива са се изменяли с до ± 6 см
Източнобеломорски басейн: Водните нива са се изменяли от - 6 см до + 11 см;
Западнобеломорски басейн: Водните нива са се покачили с до + 18 см
Въз основа на метеорологичната прогноза, обработената хидрологична информация и моделираните водни количества от НИМХ – БАН:
Дунавски басейн – днес вследствие на очакваните валежи ще продължат повишенията на речните нива, като по-значителни се очаква те да бъдат в поречията на реките Тимок, Тополовец, Войнишка, Лом, Огоста, р. Искър, р. Осъм, р. Вит, р. Янтра и р. Русенски Лом, повишения се очакват и по Добруджанските реки. Моделът за водосбора на р. Искър прогнозира, че водните количества на 12, 13 и 14 септември ще бъдат около и над средно многогодишната стойност. От днес ще има повишения във водосборите над язовир „Искър“, по реките Владайска, Батулийска, Искрецка, Блато, Малък Искър, Златна Панега и Гостиля. Днес и утре по-съществени ще са покачванията в долното течение на основната река. В момента нивата са все още ниски и в прогнозирания период ще останат под прага за внимание. Водните количества ще бъдат под прага на внимание. Моделът за водосбора на р. Янтра прогнозира, че водни количества на 12, 13 и 14 септември ще бъдат около и над средно многогодишната стойност. Днес и утре по значителни повишения се очакват във водосборите на реките Видима, Росица и Янтра над Габрово. Водните количества ще бъдат под прага за внимание. Моделът за водосбора на р. Русенски Лом прогнозира, че днес и утре ще има повишения в целия водосбор, по значителни се очаква да бъдат във водосбора на р. Черни Лом. Водните количества ще бъдат около и над средномногогодишните стойности, но под прага на внимание.
Подробна информация за страната можете да намерите тук.