Днес и утре реките ще се понижават или ще остават без промяна

28.07.2015г.

Националният институт по метеорология и хидрология (НИМХ – БАН) обяви за днес жълт код за високи температури в цялата страна. Горещо – с максимални температури 35-38 градуса. В Черноморските области: Добрич – горещо с максимални температури 35-36 градуса, по брега на морето 30-33 градуса, Варна – горещо с максимални температури 34-36 градуса, по брега на морето 31-33 градуса, Бургас – горещо с максимални температури 34-36 градуса. Времето може да бъде потенциално опасно. Явленията, които са прогнозирани, не са необичайни, но изискват внимание, ако възнамерявате да вършите работа на открито. Следете прогнозите за времето и не поемайте излишен риск. Днес на отделни места, главно в планинските райони и Югоизточна България ще превали краткотрайно – до 5-6 л/кв.м. В сряда и четвъртък на отделни места, главно в планините, ще прегърми, възможно е и за кратко да превали.
През изминалото денонощие речните нива в страната са се понижавали или са останали без промяна. Водните количества на голяма част от наблюдаваните реки са около праговете за ниски води. Реките във водосборите на р. Огоста – в долното течение, р. Осъм – в долното течение, р. Янтра – в средното течение, р. Русенски Лом, (Дунавския басейн), р. Камчия – в долното течение, р. Ропотамо (Черноморски басейн), р. Тунджа – в долното течение, р. Марица – в горното и долното й течение (Източнобеломорски басейн), р. Струма – в горното течение (Западнобеломорския басейн), са с водни количества около праговете за средни води. Водните количества на реките във водосбора на р. Марица – в средното й течение (Източнобеломорски басейн), са около праговете за високи води.
Регистрираните в 8 ч. нива на наблюдаваните реки са се изменяли, както следва:
Дунавски басейн: незначителни промени на водните нива от - 4 см до + 1 см
Черноморски басейн: водните нива са се понижили с до - 6 см
Източнобеломорски басейн: незначителни колебания на водните нива от - 9 см до + 8 см
Западнобеломорски басейн: незначителни промени на водните нива от ± 4 см
Въз основа на метеорологичната прогноза, обработената хидрологична информация и моделираните водни количества от НИМХ – БАН, нивата на наблюдаваните реки днес и в следващите два дни ще се понижават или ще останат без промяна. Към момента подхранването на реките е предимно от подпочвени води.
Дунавски басейн – днес и през следващите два дни водните нива ще се понижават или ще останат без промяна. Според моделираните водни количества за р. Искър на 28, 29 и 30 юли ще са под средната многогодишна стойност и под прага за внимание. Според моделираните водни количества за р. Янтра прогнозираните водни количества за 28, 29 и 30 юли ще бъдат около и под средно многогодишната стойност и под прага за внимание. Според моделираните водни количества за р. Русенски Лом:прогнозираните водни количества на 28, 29 и 30 юли, ще бъде около средно многогодишните, като нивата ще продължат да се понижават.
Подробна информация за страната можете да намерите тук.