Днес и утре са възможни краткотрайни повишения на речните нива

08.03.2016г.

По данни и прогнози на Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ – БАН) днес през деня ще има слаби валежи на места в източната половина на страната, преобладаващи количества 1-6 л/кв.м., в южните райони на Родопите – до 15 л/кв.м. През нощта срещу сряда превалявания ще има на места из цялата страна – количествата ще са предимно 1-5 л/кв.м, в Родопите до 10-15 л/кв.м. В сряда ще вали главно в Западна и Централна България - количества 2-12 л/кв.м, в Източна ще е почти без валежи. През нощта срещу четвъртък ще вали из цялата страна – 2-10 л/кв.м. В четвъртък валежите ще продължат, повсеместни. Количествата ще са в Централна България – 10-15 л/кв.м, в останалата част от страната – 5-10 л/кв.м.

През денонощието от 8 ч. на 6 до 8 ч. на 7 март нивата на повечето от наблюдаваните реки в страната са се понижили. Повишения на водните нива са регистрирани на отделни пунктове: р. Провадийска при гара Синдел (Черноморски басейн), долното течение на р. Тунджа при Елхово и средното течение на р. Марица при Пловдив (Източнобеломорски басейн). Водните количества на реките в по-голямата част от страната са около праговете за високи води. Около и под прага за средни води са р. Черни Вит при с. Черни Вит, р. Голяма река при Стражица (Дунавски басейн), р. Айтоска при с. Камено, р.Факийска при с. Зидарово, р. Ропотамо при с. Веселие (Черноморски басейн) и средното течение на р. Марица (Източнобеломорски басейн).

Регистрираните изменения на водните нива на наблюдаваните реки по автоматични и конвенционални станции на НИМХ са:

Дунавски басейн: регистрираните колебания на речните нива са от - 33 см до +7 см

Черноморски басейн: регистрираните изменения са от - 10 см до + 2 см

Източнобеломорски басейн: измененията са от - 10 см до + 27 см

Западнобеломорски басейн: колебанията на водните нива от - 9 см до + 7 см

Въз основа на метеорологичната прогноза, обработената хидрологична информация и моделираните водни количества от НИМХ – БАН в

Дунавския басейн днес, вследствие на прогнозирани валежи, се очакват повишения в целия басейн, по-значителни краткотрайни повишения на водните нива на реките западно от р. Огоста (Тимок, Тополовец, Витбол,  Арчар, Скомля, Лом и Цибрица). Утре се очакват незначителни и краткотрайни повишения на водните нива на реките Огоста, горното и средното течение на Искър и горното течение на Вит, Осъм и Росица. По-значителни повишения се очакват на 10.03 във водосборите на р. Огоста, р. Искър – в средното течение, Вит, Осъм, Янтра. Моделът за водосбора на р. Искър прогнозира, че водните количества на 8, 9 и 10 март ще бъдат над средната многогодишна стойност. Днес се очаква покачване на водните нива на реките във водосборите на реките Владайска, Банкенска и  Блато. В периода 8-10.03 ще се покачи водниото ниво в средното и долното течение на основната река. Водните количества ще бъдат под прага за внимание. Моделът за водосбора на р. Янтра прогнозира, че водните количества за 8, 9 и 10 март ще бъдат над средномногогодишната стойност. Речните нива във водосбора ще се повишават, като ще достигнат максимални стойности на 9 март. Водните количества ще бъдат под прага за внимание. Моделът за водосбора на р. Русенски лом прогнозира, че водното количество в долното течение на реката на 8, 9, 10 и 11 март ще бъде над средномногогодишната стойност. Днес нивата ще продължат плавно да се понижават. От обедните часове утре ще започнат повишения на водните нива като по-значителни повишения се очакват в периода 10.03- 12.03. Водните количества ще бъдат под прага за внимание.

 

Подробна информация за страната можете да намерите тук