Днес и утре са възможни наводнения във водосборите на реките Тунджа, Марица и Арда, и долните течения на реките Места и Струма

18.06.2015г.

Националният институт по метеорология и хидрология към БАН (НИМХ-БАН) обявява  жълт код за очаквани нови количества валежи, сумарно до 30 л/кв.м в области Смолян, Кърджали, Хасково.
През изминалото денонощие (от 8 ч. на 16 юни  до  8 ч. на 17  юни) речните нива в по-голямата част от страната са се понижили или са се задържали. Отчетени са незначителни повишения в цялата страна, в резултат от регистрирани валежи. Водните количества на наблюдаваните реки са около и под праговете за средни води. Нивата  са се изменяли, както следва:
Дунавски басейн: от -40 см до +10 см.
Черноморски басейн: от -10 см до +5 см.
Източнобеломорски басейн: от -14 см до +37 см. Повишения с до +16 см са регистрирани във водосбора на река Марица и с до +37 см във водосбора на река Арда.
Западнобеломорски басейн: от -4 см до +2 см.
Въз основа на метеорологичната прогноза, обработената хидрологична информация и моделираните водни количества от НИМХ – БАН:  на 18 и 19 юни , на места са възможни значителни повишения, в резултат на прогнозираните валежи.
Дунавски басейн :  на 18 юни се очакват краткотрайни повишения в горно течение на река Янтра.
Според моделираните водни количества за река Искър на 18, 19 и 20 юни, те  ще са над средната многогодишна стойност и ще са под прага за внимание.
Според моделираните водни количества за река Янтра  на 18, 19 и 20 юни ще бъдат над средно многогодишната стойност. Водните количества ще са под прага за внимание.
Според моделираните водни количества за река Русенски Лом на 18, 19 и 20 юни водното количество в долното течение на реката ще бъдe около и над средно многогодишната стойност. На 18 юни са възможни незначителни повишения в долната част на водосбора. Водните количества ще са под прага за внимание.
Подробна информация за страната можете да намерите тук