Днес и утре са възможни повишения на речните нива в страната

16.05.2015г.

По данни и прогнози на Националния институт по метеорология и хидрологиякъм БАН (НИМХ – БАН) днес в следобедните часове в планинските райони ще превали дъжд, придружен от гръмотевици. Количествата ще са 2-7 л/кв.м, на отделни места и до 15 л/кв.м. В неделя на повече места, но главно в Западна и Централна България ще има валежи. Количества 5-15 л/кв.м, локално до около 20 л/кв.м. В понеделник отново в часовете около и след обяд ще превали и прегърми, с количества 3-10 л/кв.м.
През изминалото денонощие речните нива в страната са се понижавали или са се задържали. Незначителни повишения са отчетени в горните течения на част от реките и в четирите басейна. Водните количества на повечето наблюдавани реки в страната са над праговете за високи води.
Дунавски басейн: нивата на наблюдаваните реки са се изменили от -40 см до +28 см. Повишения са регистрирани в поречията Искър (+8 см), Вит (+26 см), Осъм (+12 см), Янтра (+8).
Черноморски басейн: нивата на наблюдаваните реки са се задържали.
Източнобеломорски басейн: нивата на наблюдаваните реки са се понижавали с до –10 см. Повишения са отчетени в поречие Марица – с до +30 см в основната река и с до +11 см по притоците й.
Западнобеломорски басейн: нивата на наблюдаваните реки са се изменяли от -4 см до +10 см.
В резултат на метеорологичната прогноза и хидрологична обстановка, днес и утре са възможни повишения на речните нива в страната, вследствие на прогнозираните количества валежи от дъжд.
Дунавски басейн: повишения са възможни в поречията на реките Огоста, Искър, Вит, Осъм, Янтра, Русенски Лом, Добруджанските реки.
Подробна информация за цялата страна можете да намерите тук.