Днес и утре ще преобладава понижение или задържане на речните нива

30.05.2015г.

 

По данни и прогнози на Националния институт по метеорология и хидрология към БАН (НИМХ- БАН) през това денонощие не се очакват валежи. В неделя и понеделник - почти без валежи.
През изминалото денонощие речните нива в страната са се понижавали или са се задържали. Незначителни повишения са отчетени на отделни измервателни станции. Водните количества на наблюдавани реки в страната са над праговете за средни води.
Дунавски басейн: нивата на наблюдаваните реки са се понижили с до - 10 см.
Черноморски басейн: нивата на наблюдаваните реки са се понижили или са останали без промяна.
Източнобеломорски басейн:  нивата на наблюдаваните реки са се изменили незначително от + 4 см до - 11 см.
Западнобеломорски басейн: регистрирани са понижения до – 5 см.
В резултат на метеорологичната прогноза и хидрологичната обстановка, днес и утре нивата на наблюдаваните реки в страната ще продължат да се понижават или да се задържат. Възможни са краткотрайни повишения в горните течения на реките:
Дунавски басейн:
Горното течение на река Огоста.
Река Искър, прогнозираните водни количества за 30 и 31 май ще са над средната многогодишна стойност. Възможни са краткотрайни повишения в горното течение. Водните количества ще бъдат под прага за внимание.
Според моделираните водни количества за река Русенски Лом: прогнозираните водни количества за 30, 31 май и на 1 юни ще бъдат над средномногогодишната стойност, като се очакват краткотрайни повишения в горното течение на реката, както и на притоците й. Водните нива ще са под прага за внимание.
Според моделираните водни количества за река Русенски Лом: водното количество в долното течение на реката на 30 и 31 май ще бъде над средномногогодишната стойност, има вероятност за незначително повишение на водното ниво. Водното количество ще бъде под прага за внимание.
Подробности за страната можете да намерите тук.