Днес и утре ще преобладават повишения на речните нива

25.04.2016г.

По данни и прогнози на националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ – БАН) днес в южните райони ще се развива купесто-дъждовна облачност. Ще има краткотрайни валежи от дъжд и гръмотевици. Количествата ще са от 5-15 л/кв.м., на отделни места до 20-25 л/кв.м. През нощта срещу вторник и във вторник сутринта валежите ще продължат. Още преди обяд от запад валежите ще започнат да спират, но в Източна България ще вали почти през целия ден. Количествата за нощта срещу вторник и във вторник ще са: в Западна България 5-10 л/кв.м, в Централна и Източна 10-15 л/кв.м, локално до 25-30 л/кв.м. В сряда ще е без валежи.

През денонощието от 8 ч. на 23 до 8 ч. на 24 април водните нива на повечето от наблюдаваните реки в страната са останали без съществени изменения. По-значителни изменения на водното ниво са регистрирани на р. Искър – повишение при Нови Искър с 54 см и понижение на р. Сазлийка при Гълъбово с 34 см.

Водните количества на повечето от наблюдаваните реки в страната са около праговете за високи и средни води. Около и под прага за ниски води са водните количества на р. Черни Вит при с. Черни Вит (Дунавски басейн), Южночерноморските реки (Черноморски басейн) и горното течение на р. Марица (Източнобеломорски басейн).

Регистрираните изменения на водните нива на наблюдаваните реки по автоматични и конвенционални станции на НИМХ са:

Дунавски басейн: колебанията са от - 8 см до + 54 см

Черноморски басейн: повишенията са до + 3 см

Източнобеломорски басейн: колебания от - 53 см до + 48 см

Западнобеломорски басейн: колебанията са от - 6 см до + 14 см

На основа на метеорологичната прогноза, обработената хидрологична информация и моделираните водни количества от НИМХ – БАН в

Дунавския басейн днес и утре, вследствие на прогнозирани валежи, са възможни незначителни повишения на нивата на наблюдаваните реки в целия басейн. По-значителни повишения са възможни във водосборите на реките Огоста, Искър, Вит, Осъм и Янтра. На 27 април се очаква водните нива на реките във водосбора да се понижават или да останат без съществени изменения. Моделът за водосбора на р. Искър прогнозира, че водните количества на 25, 26 и 27 април ще бъдат над средно многогодишните стойности. Днес и в следващите два дни ще има по-значително покачване на водните нива на реките във водосборите на реките над яз. „Панчарево“, р. Владайска, р. Банкенска и в средното и долното течение на основната река. Водните количества ще бъдат под прага за внимание. Моделът за водосбора на р. Янтра прогнозира за 25, 26 и 27 април, че водните нива ще бъдат над средно многогодишната стойност. Днес и утре се очакват повишения на водните нива в целия водосбор. На 27 април водните нива ще започнат плавно да се понижават. Водните количества ще бъдат под прага за внимание. Моделът за водосбора на р. Русенски Лом прогнозира, че водното количество в долното течение на реката на 25, 26, 27 и 28 април ще бъде над средно многогодишната стойност. В прогнозния периода се очакват повишения във водосбора, вследствие на прогнозирани валежи. По-значителни повишения се очакват в периода 26-28 април, първия ден – главно в горните части на водосбора, а от 27 април – и в долните части. Водните количества ще бъдат под прага за внимание.

Подробна информация за страната можете да намерите тук.