Днес жълт код за дъжд в пет области: Бургас, Ямбол, Хасково, Кърджали и Смолян

22.10.2015г.

Днес и утре повишенията на речните нива ще са по-значителни в Източнобеломорския район и в най-южните части на Черноморския район. Валежите за денонощиетоще са с количества между 20 и 30 л/кв.м.

В южната част на Бургаска област количествата на валежа за денонощиетоще са между 20 и 30 л/кв.м. Времето може да бъде потенциално опасно. Днес от юг отново ще завали, а до вечерта валежите ще обхваната и Северна България. По-съществени ще са количествата, в Южна, а привечер и през нощта срещу петък и на места в Източна България, до 20-30 л/кв.м. В останалите места до 5-10 л/кв.м. В петък валежите ще спират, най-късно в югоизточните райони. Все още ще има количества до 5-10 л/кв.м. В събота няма да вали.

Явленията, които са прогнозирани, не са необичайни, но изискват внимание, ако възнамерявате да вършите работа на открито. Следете прогнозите за времето и не поемайте излишен риск.

През изминалото денонощие (от 8 часа на 20 октомври до 8 часа на 21 октомври) нивата на наблюдаваните реки в по–голямата част от страната са се повишили. По – значително на в долното течение на река Огоста с до +30 см, а на река Искър с до +12 см. (Дунавски басейн), във водосбора на р. Марица с до +25 см. (Източнобеломорски басейн). Протичащите водните количества в по-голяма част от страната са около праговете за средни води. В долното течение на реките Огоста, Вит и Камчия нивата са около праговете за високи води, както и в средното и долно течение на р. Марица и притоците в горнотото течение на р. Струма. Около праговете за ниски води остават водите в горното течение на реките Искър, Вит, Осъм, Росица, Провадийкса, Факийска, Марица и Арда.

Регистрираните изменения на водните нива на наблюдаваните реки по автоматични и конвенционални станции на НИМХ са:

Дунавски басейн - колебанията на водните нива са от -37 см до +30 см;

Черноморски басейн - колебанията са до +4/-2 см;

Източнобеломорски басейн - измененията на речните нива са от -18 см до +25 см;

На основа на метеорологичната прогноза, обработената хидрологична информация и моделираните водни количества от НИМХ – БАН:

За Дунавски басейн днес и утре се очаква повишенията на водните нива в басейна да продължат в резултат на прогнозираните валежи и оттичане на реките. По-значителни се очаква да са повишенията на реките: Огоста - горното течение, Искър- горното течение и Русенски Лом. Моделът за водосбора на р. Искър прогнозира водни количества на 21, 22 и 23 октомври около и над средната многогодишна стойност. По-значително покачване на нивата ще има на реките във водосбора над яз. Панчарево, р. Владайска, р. Искрецка, р. Малък Искър и в средното и долното течение на основната река. Водните количества ще бъдат под прага за внимание.

Моделът за водосбора на р. Янтра прогнозира водни количества на 22, 23 и 24 октомври около и над средната многогодишна стойност. Водните количества ще бъдат под прага за внимание.

Моделът за водосбора на р. Русенски Лом прогнозира нива в долното течение на реката на 22 и 23 октомври около средномногогодишната стойност, а на 24-и и 25-и – над нея. Следващите 2-3 дни се очакват повишения на нивата на реките, като по-значителни ще са на 23 октомври в горните части на водосбора, а на 24 октомври в долните части. Водните количества ще бъдат под прага за внимание.

Подробна информация за страната можете да намерите тук.