Днес жълт код за вятър в Добрич, Варна и Бургас

09.04.2015г.

 

По данни и прогнози на Националния институт по метеорология и хидрология  към БАН ( НИМХ – БАН) за днес е обявен жълт код за вятър в три области  Добрич, Варна и Бургас.
Ще духа силен вятър от север-североизток, със скорост 15-20 м/с, на места с пориви до 24 м/с. 

Жълт код : Времето може да бъде потенциално опасно. Явленията, които са прогнозирани, не са необичайни, но изискват внимание, ако възнамерявате да вършите работа на открито. Следете прогнозите за времето и не поемайте излишен риск.

Днес ще превалява в планините и в източната половина на страната. Количества между 1 и 5 л/кв.м, на места в Рила, Родопите и Централна Стара планина и до 10 л/кв.м, където на височина над 1300-1400 метра валежът ще преминава в сняг. Утре и в събота - без валежи.
През миналото денонощие нивата в горните и средни течения на наблюдаваните реки са се понижавали или са се задържали.  Повишения са регистрирани в долните им течения, вследствие на оттичането им.
Водните количества на наблюдавани реки в страната са над праговете за високи води.
В резултат на метеорологичната и хидрологична обстановка, днес и утре, се очакват краткотрайни повишения на речните нива в страната, вследствие на прогнозираните незначителни количества валежи от дъжд, високата почвена влага и оттичането на реките:
Дунавски басейн - повишения се очакват в средните и долни течения на: реките Искър, Вит, Осъм, Янтра и Русенски Лом.
Подробна информация за цялата страна можете да намерите тук.