Днес нивата на наблюдаваните реки ще се понижават или ще се задържат

23.06.2015г.

 

По данни и прогнози на Националния институт по метеорология и хидрология към БАН (НИМХ-БАН) днес на отделни места в Централна и Източна България ще има краткотрайни превалявания с количества под 5 л/кв.м . В сряда в по-голямата част от страната ще се задържи без валежи. По-късно през деня в планините на Западна България ще превали. Количества на валежите само на изолирани места - до 5-10 л/кв.л. През нощта срещу четвъртък валежи ще има в Северозападна България, а през деня в четвъртък - на места в западната и централната част от страната. Количествата на валежите  ще са между 10 и 20 л/кв.м. В отделни райони на Югозападна България са възможни и по-значителни краткотрайни валежи.
През изминалото денонощие (от 8 часа на 21 юни до 8 на 22 юни) речните нива в по-голямата част от страната са се повишили. Само на някои измервателни пункта са регистрирани понижение или задържане на водните нива.
Водните количества на наблюдаваните реки в по–голямата част от страната са около и над праговете за средни води. Водните количества на някои от пунктовете за наблюдение в Дунавския басейн, по Северното Черноморие и в Източнобеломорския басейн са около прага за високи води.
Регистрираните нива в 8 ч. на 22 юнина наблюдаваните реки са се изменяли:
Дунавски басейн: от -9 см до +103 см. По съществени повишения на водните нива са регистрирани в поречията на реките Осъм с до + 52 см, Янтра с до + 103 см.
Черноморски басейн: от -4 см до +26 см;
Източнобеломорски басейн: от -9 см до +85 см. В поречие Тунджа повишението на водното ниво е с до + 26 см, в поречие Марица с до + 85 см и в поречие Арда с до + 38см.
Западнобеломорски басейн: от -3 см до +12 см.
Въз основа на метеорологичната прогноза, обработената хидрологична информация и моделираните водни количества от НИМХ – БАН, нивата на наблюдаваните реки на 23 юни ще се понижават или ще се задържат. Възможни са краткотрайни незначителни повишения на реките.
Дунавски басейн: очаква се днес нивата на наблюдаваните реки да се понижават или да се задържат.
Според моделираните водни количества на 23, 24 и 25 юни за:
Река Искър ще са около средната многогодишна стойност, под прага за внимание.
Река Янтра ще бъдат над средно многогодишната стойност, под прага за внимание.
Река Русенски Лом ще бъдe над средно многогодишната стойност. На 23 юни все още са възможни повишения в долната част на водосбора, вследствие оттичане. Водните количества ще са под прага за внимание.
Подробна информация за страната можете да намерите тук.