Днес нивата на реките ще се понижават или задържат

14.06.2015г.

По данни и прогнози на Националния институт по метеорология и хидрология към БАН (НИМХ-БАН) днес на отделни места, главно в планинските масиви на Западна България краткотрайно ще превали и прегърми, с количества до около 5 л/кв.м. В понеделник по-късно след обяд и през нощта срещу вторник на места слабо и за кратко ще превали, с количества от 1-5 л/кв.м. Във вторник на много места ще има валежи и гръмотевични бури, количествата ще са 2-10 л/кв.м, но са възможни и локални валежи до 20 л/кв.м.
През изминалото денонощие (от 8:00 ч. на 12 юни до 8:00 ч. на 13 юни) речните нива в по-голямата част от страната са се понижили или са се задържали. Регистрираните водни количества на наблюдаваните реки в страната са около и над праговете за средни води. 
Дунавски басейн: колебанията на речните нива са в границите от -18 см до +12 см. 
Черноморски басейн: нивата на наблюдаваните реки са се понижили с до - 14 см. 
Източнобеломорски басейн: нивата речните нива са се изменили от – 14 см до + 7 см. 
Западнобеломорски басейн: речните нива във водосборите на наблюдаваните реки са се задържали или понижили с до – 4 см. 
Въз основа на метеорологичната прогноза, обработената хидрологична информация и моделираните водни количества от НИМХ – БАН, нивата на наблюдаваните реки днес и утре ще се понижават или ще се задържат. 
Дунавски басейн: очаква се понижение на нивата на наблюдаваните реки.
Според моделираните водни количества за река Искър на 14 и 15 юни ще са над средната многогодишна стойност. Водните количества ще бъдат под прага за внимание. 
Според моделираните водни количества за река Янтра: прогнозираните водни количества за 14 и 15 юни ще бъдат над средно многогодишната стойност. Водните нива ще са под прага за внимание. Възможни са краткотрайни повишения в горното течение. 
Според моделираните водни количества за река Русенски Лом: водното количество в долното течение на реката на 14 и 15 юни ще бъдe около средно многогодишната стойност. Водното ниво ще се понижава плавно.
Подробна информация за страната можете да намерите тук.