Днес от 11 часа МОСВ активира оперативното звено

12.03.2016г.

След постъпила прогноза от НИМХ-БАН за очаквани валежи и съществено повишаване на речните нива и висока почвена влага, се активира 24-часовата работа на оперативното звено в четирите басейнови дирекции в страна. Звеното беше активирано в МОСВ и Басейнова дирекция „Дунавски район“ още на 9 март, след информация от румънска страна за покачване на нивото на река Дунав.

По данни и прогнози на Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ-БАН) днес след обед ще започне да вали в Югозападна България.  През нощта срещу неделя валежите ще обхванат по-голямата част от страната. Количествата в Западна България ще са  от 5-15 л/кв.м. В планинските райони - 20-30 л/кв.м, където ще се образува и снежна покривка. В останалата част се прогнозират валежи с количества между 1 и 6 л/кв.м.

В неделя валежите ще продължат в западната половина от страната ще са  10-15 л/кв.м, в източната - 2-12 л/кв.м. Количествата за нощта срещу понеделник в западната половина  се очакват нови 10-20 л/кв.м.  На места в Предбалкана и по високите полета е възможно дъждът да премине в сняг. В източната половина количествата на валежите ще са 2-12 л/кв.м. В понеделник  валежите  чувствително ще отслабнат и ще спрат, количествата в югозападната половина от страната - до 10 л/кв.м.