Днес от вечерните часове се очаква да започнат повишения на речните нива

24.05.2016г.

По данни и прогнози на Националния институт  по метеорология и  хидрология ( НИМХ- БАН) днес от северозапад на югоизток ще превали и прегърми. Количествата ще са  предимно от  5-15 л/кв.м. На отделни места, главно в Централна,  Северна и в Североизточна България, ще се развие по-мощна купесто-дъждовна облачност и валежите ще са по-интензивни, с количества до 20-30 л/кв.м. В сряда и четвъртък отново ще има превалявания,  на  повечето места с  количества  от 1-2 до 10-15 л/кв.м за денонощие. В отделни райони, където ще има по-мощна купесто-дъждовна облачност  и валежите са по-интензивни,  количества ще са по-големи.

През денонощието от 8ч. на 22 май  до 8ч. на 23 май  водните нива на по-голяма част от наблюдаваните реки са се понижавали или са останали без съществени изменения. Повишения са регистрирани в р. Джулюница при с. Джулюница (Дунавски басейн), средното и долно течение на р. Марица (Източнобеломорски басейн) и на  р. Струмешница при с. Струмешница. Без съществени изменения на водните нива са реките в Черноморския басейн.

Водните количества на повечето от наблюдаваните реки са около и над праговете за високи води. Около и под прага за средни води са водните количества на: р. Черни Вит при с. Черни Вит, р. Джулюница при с. Джулюница, р. Голяма река при гр. Стражица (Дунавски басейн), р. Айтоска при с. Камено (Черноморски басейн) и р. Марица в долното й течение (Източнобеломорски басейн).

Регистрираните изменения на водните нива на наблюдаваните реки по автоматични и конвенционални станции на НИМХ са:

Дунавски басейн: Регистрирани са колебания от -13 см до +6 см;

Черноморски басейн: Регистрираните колебания са незначителни;

Източнобеломорски басейн: Регистрирани са колебания от -23 см до +23 см;

Западнобеломорски басейн: Регистрираните колебания са от -48 см до +10 см.

Въз основа на метеорологичната прогноза, обработената хидрологична информация и моделираните водни количества от НИМХ – БАН:

Дунавски басейн: От следобедните часове днес, вследствие на прогнозирани валежи, се очакват повишения на водните нива на реките във водосборите на  Огоста,  Искър,  Вит,  Осъм,  Янтра,  Русенски Лом и добруджанските реки от басейна. По-значителни повишения на нивата ще има във водосборите  на реките  Янтра и Русенски Лом.

Моделът за водосбора на р. Искър прогнозира: Прогнозираните водни количества на 24, 25 и 26 май  ще бъдат над средномногогодишните стойности. В следобедните часове , днес и утре ще има краткотрайни повишения на водните нива на реките в долната част на водосбора, главно във водосборите на реките Златна Панега и Гостиля. Високи нива и повишения на водните нива ще има в долното течение на основната река Искър в периода 24 – 27 май. Водните количества ще бъдат под прага за внимание.

Моделът за водосбора на р. Янтра прогнозира: Прогнозираните водни количества за 24, 25 и 26 май  ще бъдат над средномногогодишната стойност. От следобедните часове днес, в резултат на очаквани валежи, ще има значителни повишения на водните нива на основната река и на притоците й. Водните количества ще бъдат под праговете за внимание.

Моделът за водосбора на р. Русенски Лом прогнозира: Прогнозираното водно количество в долното течение на реката на 24, 25, 26 и 27 май ще бъде над средномногогодишната стойност. Днес нивата във водосбора ще останат без съществена промяна. От вечерните часове се очакват значителни повишения във водосбора. По-съществени се очакват в сутрешните часове на 25 май  в горните части на водосбора. От вечерните часове на 25 и на 26 май вследствие на прогнозираните  валежи и оттичане се очакват значителни повишения и в долната част на водосбора, като в следобедните и вечерни часове на 26 май е възможно да бъде достигнат жълтия праг за предупреждение при с. Божичен.

Подробна информация за страната можете да намерите тук