Днес по-голяма част от реките ще се понижават

19.05.2016г.

По данни и прогнози на Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ- БАН)днес на отделни места в масивите от Западна България ще превали с количества от 1-5 л/кв.м.

В петък на места, главно в западната половина от страната ще превали и прегърми, количества от 1-2 до 10-12 л/кв.м. През нощта срещу събота ще превалява, главно в югозападната половина, количества - 5-15, на отделни места до 30-35 л/кв.м. В събота ще вали в Западна и Централна България –предимно , с  количества  5-15 л/кв.м.  

През денонощието от 8ч. на 17 до 8ч.на 18 май  водните нива на по-голяма част от наблюдаваните реки са се понижавали или са останали без съществени изменения. Водните количества на повечето от наблюдаваните реки в страната са около праговете за високи води. Около и под прага за средни води са водните количества на: р. Черни Вит при с. Черни Вит, р. Джулюница при с. Джулюница, р. Голяма река при гр. Стражица (Дунавски басейн),  р. Чепеларска при с. Бачково и р. Върбица при сп. Джебел (Източнобеломорски басейн).

Регистрираните изменения на водните нива на наблюдаваните реки по автоматични и конвенционални станции на НИМХ са:

Дунавски басейн: Регистрирани са колебания от -14 см до +8 см;

Черноморски басейн: Регистрираните колебания са от -30 см до +10 см;

Източнобеломорски басейн: Регистрирани са колебания от -29 см до +20 см;

Западнобеломорски басейн: Регистрираните колебание са от -10 см до +8 см.

Въз основа на метеорологичната прогноза, обработената хидрологична информация и моделираните водни количества от НИМХ – БАН:

Дунавски басейн: Днес нивата на наблюдаваните реки в басейна ще се понижават. От вечерните часове на 20 май, вследствие на прогнозирани валежи, се очакват повишения в горните и средните  течения на реките Лом, Огоста и Искър. Временни повишения се очакват и в горните и средни  течения на реките Вит и Осъм.

Моделът за водосбора на р. Искър прогнозира: Водните количества на 19, 20 и 21май ще бъдат над средномногогодишните стойности. Днес и утре водните нива във водосбора на р. Искър ще се понижават. От 20 май ще има временно покачване на водните нива на реките във водосборите на: над яз. Панчарево, р. Владайска, р. Банкенска, р. Батулийска и р. Искрецка. От 20 май ще има покачване на водното ниво в средното течение на основната река Искър, а от 21 май  и в долно й течение. Водните количества ще бъдат под прага за внимание.

Моделът за водосбора на р. Янтра прогнозира: Прогнозираните водни количества за 19, 20 и 21май ще бъдат над средномногогодишната стойност. Нивата в целия водосбор ще продължат да се понижават. Водните количества ще бъдат под прага за внимание.

Моделът за водосбора на р. Русенски Лом прогнозира: Прогнозираното водно количество в долното течение на реката на 19, 20, 21 и 22 май ще бъде над средномногогодишната стойност. Днес и през следващите два –три  дни нивата във водосбора плавно ще се понижават. Водните количества ще бъдат под прага за внимание.

Подробна информация за страната можете да намерите тук.