Днес - повишения на речните нива, на места краткотрайни

11.03.2016г.

По данни и прогнози на Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ-БАН) днес главно в Северна България ще вали, но валежите ще са по-слаби. Количествата до 5 л/кв.м. В събота след временно спиране, след обяд от запад отново ще завали. Количествата до полунощ в Западна България ще са  5-15 л/кв.м. През нощта срещу неделя валежите ще обхванат цялата страна. В неделя ще продължат и в Западна България на места ще са интензивни и значителни. Количествата в Източна България между 10-20 л/кв.м, в Западна България - 20-40 л/кв.м, в отделни райони и повече.

През денонощието от 8 ч.  на 9 до 8 ч. на 10 март  са регистрирани повишения на речните нива в по-голяма част от страната.Водните количества на реките в по-голямата част от страната са около праговете за високи води. Около и под прага за средни води са р. Врана при с. Кочово, р. Айтоска при с. Камено, р. Факийска при с. Зидарово, р. Ропотамо при с. Веселие (Черноморски басейн) и р. Марица при гр. Пловдив (Източнобеломорски басейн).

Регистрираните изменения на водните нива на наблюдаваните реки по автоматични и конвенционални станции на НИМХ са:

Дунавски басейн: Регистрираните колебания на речните нива са от -20 см до +36 см;

Черноморски басейн: Регистрирани са понижения с до -12 см;

Източнобеломорски басейн: Регистрираните изменения са от -6 см до +34 см;

Западнобеломорски басейн: Регистрирани са колебания на водните нива от -6 см до +86 см.

На основа на метеорологичната прогноза, обработената хидрологична информация и моделираните водни количества от НИМХ – БАН:

Дунавски басейн: Днес и през следващите 1-2 дни се очакват краткотрайни повишения на нивата на реките в басейна. По–значителни  повишения, вследствие на прогнозирани валежи, се очакват на 13 март във водосборите на реките: Лом, Огоста, Искър,  Вит и  Осъм.

Моделът за водосбора на р. Искър прогнозира: Прогнозираните водни количества на 11 и 12 март ще бъдат над средната многогодишна стойност. Днес ще се покачват водните нива в средното и долното течение на основната река. Водните количества ще бъдат под прага за внимание.

Моделът за водосбора на р. Янтра прогнозира: Водните количества за 11, 12 и 13 март ще бъдат над средномногогодишната стойност. Водните нива ще се понижават. Водните количества ще бъдат под прага за внимание.

Моделът за водосбора на р. Русенски Лом прогнозира: Прогнозираното водно количество в долното течение на реката на 11, 12, 13 и 14 март ще бъде над средномногогодишната стойност. Днес и през следващите 1-2 дни са възможни краткотрайни повишения на нивата. По-значителни повишения във водосбора са възможни в периода 13-16 март. Водните количества ще бъдат под прага за внимание.

Нивото на река Дунав при Калафат/Видин/е в зоната на „Защита от наводнение“ по румънската система и слабо ще се повишава до 17 март.

Подробна информация за страната можете да намерите тук