Днес речните нива ще са без съществени изменения

08.04.2016г.

По данни и прогнози на Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ – БАН) днес след обяд и до вечерта на места в западните райони на страната ще превали и прегърми.- Количествата на валежите ще са между 5 и 10 л/кв.м. В събота на много места в Западна, а по-късно през деня и в Централна България ще има краткотрайни валежи от дъжд, предимно от 5-10 л/кв.м, но в отделни райони валежите ще са интензивни, с количества около и над 10-15 л/кв.м. През нощта срещу неделя ще превали и прегърми главно в Източна България, количествата ще са до 10-12 л/кв.м. В неделя също ще има условия да превали и прегърми, на повече места и по-интензивни ще са валежите в Южна и Източна България, количествата ще са около и над 10-15 л/кв.м.

През денонощието от 8 ч. на 6 до 8 ч. на 7 април речните нива в цялата страна са продължили да се понижават или са останали непроменени. Повишения са регистрирани на отделни измервателни пунктове. Водните количества на реките в по-голямата част от страна са около праговете за високи води. Около и под прага за средни води са водните количества на реките Искър – при гр. Нови Искър, Черни Вит при с. Черни Вит, Осъм при гр. Троян и Голяма река при гр. Стражица (Дунавски басейн), Врана при с. Кочово, Айтоска при гр. Камено, Факийска при с. Зидарово, Ропотамо при с. Веселие (Черноморски басейн), в горното и средно течение на р. Марица и р. Арда при с. Вехтино (Източнобеломорски басейн).

Регистрираните изменения на водните нива на наблюдаваните реки по автоматични и конвенционални станции на НИМХ са:

Дунавски басейн: колебания от - 27 см до + 30 см

Черноморски басейн: колебания от - 2 до + 12 см

Източнобеломорски басейн: колебанията ще са от - 8 см до + 15 см

Западнобеломорски басейн: колебания от - 6 см до + 3 см

Въз основа на метеорологичната прогноза, обработената хидрологична информация и моделираните водни количества от НИМХ – БАН в Дунавския басейн днес речните нива ще се понижават или ще останат без съществени изменения. В събота и неделя, в резултат на прогнозирани валежи, са възможни краткотрайни повишения във водосборите на реките Арчар, Лом, Огоста, Искър, Вит, Осъм, Янтра, Русенски Лом. Моделът за водосбора на р. Янтра прогнозира, че водните количества на 8, 9 и 10 април ще бъдат около и над средно многогодишната стойност. Водните количества ще бъдат под прага за внимание. Моделът за водосбора на р. Русенски Лом прогнозира, че в долното течение на реката водното количество на 8, 9, 19 и 11 април ще бъде над средно многогодишната стойност. Днес и утре нивата ще продължат плавно да се понижават. В периода 10-13 април ще има повишения във водосбора – в първия ден главно в горните части, а от 11 и в долните. Водните количества ще бъдат под прага за внимание.

Подробна информация за страната можете да намерите тук.