Днес речните нива ще се понижават

14.07.2016г.

По данни и прогнози на Националния  институт по метеорология и хидрология (НИМХ- БАН) днес на изолирани места, главно в планините ще превали и прегърми. Количества - до около 5 л/кв.м. В петък на повече места, главно в западната половина от страната, след обяд ще превали и прегърми, количества - от 1-2 до 15-20 л/кв.м. През нощта срещу събота главно в северозападните райони ще има валежи, на места интензивни - до 20-30 л/кв.м. В събота ще превали  в западните райони с количества от 1-2 до 15-20 л/кв.м.

През денонощието от 8 ч. на 12 до 8 ч. на 13 юли речните нива в страната са без съществени изменения. При отделни хидрометрични пунктове  във водосборите на реките Огоста и Искър в Дунавския басейн са регистрирани по-значителни колебания на нивата, които са в резултат на работата на хидротехнически съоръжения. Водните количества на почти всички наблюдавани реки в страната са около и под праговете за средни води. Около прага за високи води са водните количества на р. Марица при с. Радуил и притока й р. Тополница при с. Поибрене. (Източнобеломорски басейн).

Регистрираните изменения на водните нива на наблюдаваните реки по автоматични и конвенционални станции на НИМХ са:

Дунавски басейн: Регистрирани са колебания от -8 см до +7 см. (по-значителните колебания от -16 см/+31 см, са в резултат на работата на хидротехническите съоръжения);

Черноморски басейн: Регистрирани са колебания от -2 см до +2 см;

Източнобеломорски басейн: Регистрирани са колебания от -13 см до +19 см;

Западнобеломорски басейн: Регистрираните са колебания от -5 см до +5 см.

Въз основа на метеорологичната прогноза, обработената хидрологична информация и моделираните водни количества от НИМХ – БАН:

Дунавски басейн: Днес  нивата на реките в басейна ще се понижават или ще останат без съществени изменения. От вечерните часове на 15 и на 16 юли,  в резултат на валежи се очакват повишения на нивата на реките западно от р. Огоста, в горното течение на р. Огоста и в горното течение на р. Искър.

Моделът за водосбора на р. Искър прогнозира:  Водните количества на  14, 15 и 16 юли ще бъдат около и над средномногогодишните стойности. От вечерните часове на 15 и на 16 юли  ще има повишения на нивата на реките във водосборите на:  над. яз. Панчарево, р. Владайска, р. Банкенска, р. Блато и р. Искрецка. На 16 юли ще има повишение на водното ниво в средното течение на основната река. Водните количества ще бъдат под прага за внимание.

Моделът за водосбора на р. Янтра прогнозира: Прогнозираните водни количества за 14, 15 и 16 юли ще бъдат под средномногогодишната стойност. Речните нива във водосбора ще останат без съществени изменения. Водните количества ще бъдат под праговете за внимание.

Моделът за водосбора на р. Русенски Лом прогнозира: Прогнозираните водни количества в долното течение на реката на 14, 15, 16 и 17 юли ще бъдат около средномногогодишната стойност. Днес и през следващите 2-3 дни речните нивата във водосбора ще се понижават или ще останат без съществени изменения. Водните количества ще бъдат под прага за внимание.

Подробна информация за страната можете да намерите тук.