Днес са възможни и по-значителни повишения на речните нива

10.03.2016г.

Националният институт по хидрология и метеорология (НИМХ - БАН) обяви за днес жълт код за дъжд в осемнадесет области: Видин, Монтана, Враца, Плевен, Ловеч, Габрово, Велико Търново,  Хасково, Стара Загора, Кърджали, Пловдив, Смолян, Пазарджик, София област, София, Перник, Кюстендил и Благоевград. През следващото денонощие (10 март) ще вали дъжд. Сумарните количества за денонощието, предимно между 15 и 20 л/кв.м.

Обявен е жълт код за вятър за Черно море.Сутринта ще духа североизточен вятър със средна скорост 8-13 м/с (5-6 бала) и на места с пориви до 24 м/с (9 бала).

Времето може да бъде потенциално опасно. Явленията, които са прогнозирани, не са необичайни, но изискват внимание, ако възнамерявате да вършите работа на открито. Следете прогнозите за времето и не поемайте излишен риск.

През денонощието от 8 ч. на 8 до 8 ч. на 9 март са регистрирани повишения на речните нива в страната са както следва:

Дунавски басейн: реките Огоста и Искър – долните течения, Янтра – средното течение;

Източнобеломорски басейн: р.Марица – в целия водосбор, р. Арда – горното течение;

Западнобеломорски басейн: повишения са регистрирани в долното  течение на р. Места и в средното и долно течение на р. Струма.

Водните количества на реките в по-голямата част от страната са около праговете за високи води. Около и под прага за средни води са р. Черни Вит при с.Черни Вит (Дунавски басейн), р. Врана при с. Кочово и южночерноморските реки (Черноморски басейн), горно и средно течение на р. Марица, р. Арда при Вехтино (Източнобеломорски басейн).

Регистрираните изменения на водните нива на наблюдаваните реки по автоматични и конвенционални станции на НИМХ са:

Дунавски басейн: Регистрираните колебания на речните нива са от -28 см до +28 см;

Черноморски басейн: Регистрирани са понижения с до -6 см;

Източнобеломорски басейн: Регистрираните изменения са от -11 см до +10 см;

Западнобеломорски басейн: Регистрирани са колебания на водните нива от -60 см до +24 см.

На основа на метеорологичната прогноза, обработената хидрологична информация и моделираните водни количества от НИМХ – БАН:

Дунавски басейн: Днес и през следващите 1- 2 дни се очакват повишения на нивата на реките в басейна. По–значителни повишения се бъдат на 10 и 11 март, вследствие на прогнозирани валежи.

Моделът за водосбора на р. Искър прогнозира: Прогнозираните водни количества на 10, 11 и 12 март  ще бъдат над средната многогодишна стойност. На 10 март  се очаква покачване на водните нива на реките във водосборите на реките  Владайска, Банкенска и  Малък Искър. В периода  10-11 март  ще се покачи водното ниво в средното и долното течение на основната река. Водните количества ще бъдат под прага за внимание.

Моделът за водосбора на р. Янтра прогнозира: Прогнозираните водни количества за 10, 11 и 12 март ще бъдат над средномногогодишната стойност. От днес до 11 март  се очакват повишения на речните нива във водосбора. Водните количества ще бъдат под прага за внимание.

Моделът за водосбора на р. Русенски Лом прогнозира: Водното  количество в долното течение на реката на 10, 11, 12 и 13 март  ще бъде над средномногогодишната стойност. Започнали са повишения на водните нива, като по-значителни  се очакват  на 10 и 11март.  Водните количества ще бъдат под прага за внимание.

Нивото на река Дунав при Калафат/Видин/ е в зоната на „Защита от наводнение“ по румънската система и слабо ще се повишава до 16 март.

Подробна информация за страната можете да намерите тук