Днес са възможни краткотрайни повишения на някои реки

04.10.2016г.

По данни и прогнози на Националния институт по метеорология и хидрология на БАН (НИМХ- БАН)  днес след обяд и през нощта срещу сряда главно в югоизточната половина от страната ще има валежи от дъжд. Количествата ще са от 10-15 л/кв.м, на отделни места до 20 л/кв.м. В сряда валежите ще спрат, но все още в сутрешните часове на места ще превалява, количества до 3 л/кв.м. В четвъртък ще е без валежи.

През денонощието от 8 ч на 2 до 8 ч на 3 октомври водните нивата на реките в цялата страна са се понижавали или са останали без съществени изменения от -12 см до +16 см. Водните количества на почти всички наблюдавани реки в страната са около и под праговете за средни води. Около прага за високи води е водното количество на р. Пиринска Бистрица при с. Горно Спанчево (Западнобеломорски басейн).

Регистрираните изменения на водните нива на наблюдаваните реки по автоматични и конвенционални станции на НИМХ са:

Дунавски басейн: Регистрирани са колебания от -12 см до +25 см;

Черноморски басейн: Регистрирани са повишения с до +1 см;

Източнобеломорски басейн: Регистрирани са колебания от -11 см до +14см;

Западнобеломорски басейн: Регистрираните колебания са от -7 см до +7 см.

Въз основа на метеорологичната прогноза, обработената хидрологична информация и моделираните водни количества от НИМХ – БАН:

Дунавски басейн: Днес в резултат на валежи, са възможни краткотрайни, незначителни повишения във водосборите на реките разположени западно от река Вит (р. Лом, р. Огоста, р. Искър, р. Вит).

Моделът за водосбора на р. Искър прогнозира: Прогнозираните водни количества за 4, 5 и 6 октомври ще бъдат около и под средно многогодишните стойности. Водните количества ще бъдат под праговете за внимание.

Моделът за водосбора на р. Янтра прогнозира: Прогнозираните водни количества за 4, 5 и 6 октомври ще бъдат около и под средно многогодишната стойност. Водните количества ще бъдат под праговете за внимание.

Моделът за водосбора на р. Русенски Лом прогнозира: Прогнозираните водни количества в долното течение на реката на 4, 5, 6 и 7 октомври ще бъдат около и под средно многогодишните стойности. Днес и през следващите два – три  дни нивата във водосбора ще останат без съществени изменения. Водните количества ще бъдат под праговете за внимание.

Подробна информация за страната можете да намерите тук.