Днес са възможни краткотрайни повишения на някои реки

20.08.2016г.

По данни и прогнози на Националния институт по метеорология  и хидрология на БАН (НИМХ-БАН) днес на изолирани места главно в планинските райони ще превали. Количества около 1 л/кв.м, на изолирани места в планините до 7-8 л/кв.м. В неделя вероятността за валежи е малка. В понеделник след обяд и през нощта срещу вторник на места в западната половина от страната ще има краткотрайни валежи с гръмотевици. Количества: 5-15, локално до 20-25 л/кв.м.

През денонощието от 8 ч. на 18 август до 8 ч. на 19 август  водните нива на наблюдаваните реки в страната са останали без съществени изменения. Незначителни повишения, в резултат на валежи, са отчетени в Дунавския, Източнобеломорския и Западнобеломорския басейн, във водосборите на реките Огоста, Искър, Марица, Места и Струма.Водните количества на почти всички наблюдавани реки в страната са около и под праговете за средни води. Над праговете за високи води са водните количества в долното течение на р. Марица при с. Радуил (Източнобеломорски басейн).

Регистрираните изменения на водните нива на наблюдаваните реки по автоматични и конвенционални станции на НИМХ са:

Дунавски басейн: Регистрирани са колебания от -38 см до +48 см;

Черноморски басейн: Регистрираните колебания са от -1 см до +2 см;

Източнобеломорски басейн: Регистрирани са колебания от -14 см до +8 см.

Западнобеломорски басейн: Регистрираните колебания са от -5 см до +6 см.

Въз основа на метеорологичната прогноза, обработената хидрологична информация и моделираните водни количества от НИМХ – БАН:

Дунавски басейн: Днес в резултат на валежи, са възможни краткотрайни, незначителни повишения на водните нива във водосборите на реките Лом, Искър и Огоста.

Моделът за водосбора на р. Искър прогнозира: Прогнозираните водни количества на 20, 21 и 22 август ще бъдат около и под средномногогодишните стойности. От вечерните часове на 22 и на 23 август се очакват повишения на водните нива на реките във водосборите на: р. Лесновска, р. Батулийска, р. Искрецка, р. Малък Искър, р. Златна Панега и р. Гостиля. На 23  и на 24 август ще се повиши водното ниво в средното и долното течение на основната река. Водните количества ще бъдат под прага за внимание.

Моделът за водосбора на р. Янтра прогнозира: Прогнозираните водни количества за 20, 21 и 22 август ще бъдат около средномногогодишните стойности. Днес, вследствие на валежи, са възможни краткотрайни, незначителни повишения в горното течение на основната река при Габрово и във водосбора на притока й р. Росица. Водните количества ще бъдат под праговете за внимание.

Моделът за водосбора на р. Русенски Лом прогнозира: Прогнозираните водни количества в долното течение на реката на 20, 21, 22 и 23 август ще бъдат около и под средномногогодишната стойност. Днес и през следващите 2-3 дни все още нивата във водосбора ще бъдат без съществени изменения. От 23 август се очакват повишения на водните нива във водосбора. Водните количества ще бъдат под прага за внимание.

Подробна информация за страната можете да намерите тук