Днес са възможни краткотрайни повишения на речните нива

09.04.2016г.

По данни и прогнози на Националния институт по метеорология  и хидрология (НИМХ- БАН) днес на много места в Западна и в Централна България, а до вечерта на места и в Източна ще има краткотрайни валежи от дъжд. Количествата ще са до 5-10 л/кв.м, в отделни райони валежите ще са интензивни, с количества около и над 10-15 л/кв.м. През нощта срещу неделя ще превали и прегърми главно в Централна, Северна и в Източна България, количествата на валежите ще са  от 2-3 до 10-12 л/кв.м. В неделя също ще има превалявания и гръмотевици.  По-интензивни ще са валежите в Южна и Източна България, количествата ще са около и над 10-15 л/кв.м. В северозападните и крайните югозападни райони валежите ще са до 1-2 л/кв.м. През нощта срещу понеделник валежи ще има главно в Западна и Южна България - до 5-8 л/кв.м, в Родопите - повече. В понеделник условия за превалявания все още ще има в западните райони и в Централна, Северна и Североизточна България с количества - от 1-2 до 10-12 л/кв.м.

През денонощието от 8ч. на 7 до 8ч. на 8  април речните нива в цялата страна са се понижавали или са останали без съществени изменения. Повишения са регистрирани на отделни измервателни пунктове. Водните количества на голяма част от наблюдаваните реки в страната са около праговете за високи води. Около и под прага за средни води са водните количества на реките: Искър – при гр. Нови Искър, Росица при  Севлиево и Голяма река при гр. Стражица (Дунавски басейн), Врана при с. Кочово, Айтоска при гр. Камено, Факийска при с. Зидарово и Ропотамо при с. Веселие (Черноморски басейн), Марица и р. Арда при с. Вехтино (Източнобеломорски басейн), Струма – долно течение (Западнобеломорски басейн).

Регистрираните изменения на водните нива на наблюдаваните реки по автоматични и конвенционални станции на НИМХ са:

Дунавски басейн: Регистрирани са колебания от -10 см до +14 см;

Черноморски басейн: Регистрирани са колебания от -10 до +2 см;

Източнобеломорски басейн: Регистрираните колебания са от -8 см до +7 см;

Западнобеломорски басейн: Регистрирани са колебания от -5 см до +4 см.

Въз основа на метеорологичната прогноза, обработената хидрологична информация и моделираните водни количества от НИМХ – БАН:

Дунавски басейн: От следобедните часове днес и утре, в резултат на прогнозирани валежи, са възможни повишения на реките в целия басейн. По-значителни повишения се очакват в периода 10-12 април във водосборите на реките Вит, Осъм, Янтра, Русенски Лом.

Моделът за водосбора на р. Янтра прогнозира:  Водните  количества на 9, 10 и 11април ще бъдат около и над средномногогодишната стойност. От днес водните нива в целия водосбор рязко ще се повишат. Очаква се повишенията да продължат до 10 април  и да са по-значителни в горното течение на основната река и по притока й Стара река. Водните количества ще бъдат под прага за внимание.

Моделът за водосбора на р. Русенски Лом прогнозира: Прогнозираното водно количество в долното течение на реката на 9, 10, 11 и 12 април  ще бъде над средномногогодишната стойност. Днес нивата ще продължат плавно да се понижават. В периода 10-13 април  ще има значителни повишения във водосбора - първият ден главно в горните части, а от 11 април  - и в долните. По-съществени повишения се очакват във водосбора на Черни Лом. Водните количества ще бъдат под прага за внимание.

Подробна информация за страната можете да намерите тук