Днес ще преобладава понижение на речните нива

03.02.2016г.

По прогноза на Националния институт по метеорология и хидрология при БАН (НИМХ-БАН) днес няма да вали. В четвъртък от запад ще започне да вали дъжд, който по-късно през деня и през нощта срещу петък във високите котловинни полета на Западна България, Предбалкана, Лудогорието и на места в Добруджа ще преминава в сняг. Количествата на валежите - в четвъртък и петък - между 10 и 20 л/кв.м., на места в Югоизточна България вероятност за валежи между 30 и 50 л/кв.м.

През денонощието (от 8 ч. на 01.02. до 8 ч. на 02.02.) нивата на повечето от наблюдаваните реки са се понижили. В резултат на оттичане, повишение е отчетено в долното течение на реките Тунджа и Марица (Източнобеломорски басейн) и на Места (Западнобеломорски басейн). Водните количества на реките в по-голяма част от страната са около праговете за високи води.

Регистрираните изменения на водните нива на наблюдаваните реки по автоматични и конвенционални станции на НИМХ са:

Дунавски басейн: Регистрираните колебания на речните нива са от -16 см до +38 см;

Черноморски басейн: Регистрираните колебания са от -18 см до + 8 см;

Източнобеломорски басейн: Регистрираните изменения са от -15 см до +40 см;

Западнобеломорски басейн: Регистрирани са колебания на водните нива от -9 см до +11 см.

На основа на метеорологичната прогноза, обработената хидрологична информация и моделираните водни количества от НИМХ – БАН:

Дунавски басейн: Днес водните нива ще се понижават в целия водосбор. В резултат на прогнозирани валежи от дъжд и сняг на 4 и на 5 февруари се очакват краткотрайни повишаване на водните нива в целия водосбор.

Моделът за водосбора на р. Искър прогнозира: Водните количества на 3, 4 и 5 февруари ще бъдат около и над средната многогодишна стойност. Водните нива на реките във водосбора ще се понижават. Водните количества ще бъдат под прага за внимание.

Моделът за водосбора на р. Янтра прогнозира: Прогнозираните водни количества за 3, 4 и 5 февруари ще бъдат около и над средномногогодишната стойност. Водните количества в целия водосбор ще се понижават. Водните нива на наблюдаваните станции ще бъдат под прага за внимание.

Моделът за водосбора на р. Русенски Лом прогнозира: Прогнозираното водно количество в долното течение на реката на 3, 4, 5 и 6 февруари ще бъде над средномногогодишната стойност. Нивата ще се понижават в целия водосбор до вечерните часове на 4 февруари, когато отново ще започнат повишения, вследствие валежи от дъжд, отначало в горните части на водосбора. По-значителни повишения ще има в периода 5-7 февруари. Първият ден те ще са в горните части на водосбора, а в останалите дни - в долната част на водосбора. Водните количества ще бъдат под прага за внимание.

Подробна информация за страната можете да намерите тук.