Днес ще преобладава повишение на речните нива

24.03.2016г.


Националният институт по хидрология и метеорология (НИМХ- БАН) обяви за днес жълт код за дъжд в областите: Бургас, Ямбол, Хасково, Кърджали и Смолян. Там ще вали дъжд с количества за денонощието до 15-25 л/кв.м.

Времето може да бъде потенциално опасно. Явленията, които са прогнозирани, не са необичайни, но изискват внимание, ако възнамерявате да вършите работа на открито. Следете прогнозите за времето и не поемайте излишен риск.

Днес валежите ще продължат с количества между 5-15л/кв.м. Значителни  се очакват да бъдат на места в централните и източните райони на Южна България, сумарни количества между 15-25л/кв.м. В петък все още ще има превалявания, но по-слаби и на по-малко места. Количествата ще са  5-10 л/кв.м, в отделни райони до около 15 л/кв.м. В събота само на отделни места ще превали слабо. Количества до 5 л/кв.м.

През денонощието от 8 ч. на 23 до 8 ч. на 24 март  нивата на наблюдаваните реки в страната са се понижили или са останали без съществена промяна. Незначителни повишения са регистрирани на отделни пунктове.

Водните количества на реките в по-голяма част от страна са около праговете за високи води. Около и под прага за средни води са водните количества на реките : средното течение на реките  Искър, Черни Вит при с. Вит (Дунавски басейн), Врана при с. Кочово, Айтоска при с. Камено, Факийска при с. Зидарово, Ропотамо при с. Веселие (Черноморски басейн), горното течение на р. Марица (Източнобеломорски басейн).

Регистрираните изменения на водните нива на наблюдаваните реки по автоматични и конвенционални станции на НИМХ са:

Дунавски басейн: Регистрирани са колебания на нивата от -35 см до +7 см;

Черноморски басейн: Регистрирани са незначителни изменения;

Източнобеломорски басейн: Регистрираните колебания са от -10 см до +5 см;

Западнобеломорски басейн: Регистрираните изменения са от -4 см до +16 см.

Въз основа на метеорологичната прогноза, обработената хидрологична информация и моделираните водни количества от НИМХ – БАН:

Дунавски басейн: Днес вследствие на прогнозираните валежи, са възможни краткотрайни повишения във всички реки в басейна, по - значителни  може  да са  във водосборите на реките Янтра, Русенски Лом и Добруджанските реки. На 25 март се очаква речните нива във водосбора да се понижават или да останат без съществена промяна, като са възможни краткотрайни повишения в долните течения на реките в резултат на тяхното оттичане. На 26 март реките ще се понижават.

Моделът за водосбора на р. Искър прогнозира : Водните количества на 24 и 25 март ще бъдат около и над средномногогодишните стойности. От днес ще започне повишение на водните количества,  по-значителни във водосборите на реките:  Блато,  Батулийска,  Искрецка,  Малък Искър и в средното и долното течение на основната река. Водните количества ще бъдат под прага за внимание.

Моделът за водосбора на р. Янтра прогнозира: Прогнозираните водни количества за 24, 25 и 26 март  ще бъдат около и над средномногогодишната стойност. На 24 и 25 март  се очакват повишения на водните нива на реките във водосбора. Водните количества ще бъдат под прага за внимание.

Моделът за водосбора на р. Русенски Лом прогнозира:  Водното количество в долното течение на реката на 24, 25, 26 и 27 март ще бъде над средномногогодишната стойност. Днес и в следващите два дни се очакват значителни изменения във водосбора. Днес  ще са в горните части, а утре в долните части на водосбора. Водните количества ще бъдат под прага за внимание.

Подробна информация за страната можете да намерите тук.