Днес ще преобладават понижения на речните нива

31.05.2016г.

По данни и прогнози на Националния институт по метеорология и хидрология днес след обяд отново ще има краткотрайни валежи и гръмотевици, но те ще са главно в източната половина от страната и планиниските райони на Западна България. Количествата ще са между 5 и 10 л/кв.м. В сряда, през по-голямата част от деня ще се задържи без валежи, по привечер и през нощта срещу четвъртък е възможно да превали краткотраен дъжд. Количествата ще са от 1 до 5 л/кв.м. В четвъртък около и след обяд ще има валежи, възможни са локални извалявания, придружени с гръмотевици, повече като количество в централните и източните райони от страната. Количествата ще са между 5 и 15 л/кв.м., локално до около 25-30 л/кв.м.

През денонощието от 8 ч. на 29 до 8 ч. на 30 май водните нива на по-голяма част от наблюдаваните реки в страната са се понижавали или са останали без изменение. Повишения са регистрирани на отделни пунктове за наблюдения в Източнобеломосрски басейн, в резултат на оттичане. Водните количества на повечето от наблюдаваните реки в страната са около праговете за високи води. Около и под прага за средни води са водните количества на р. Черни Вит при с. Черни Вит, р. Голяма река при с. Стражица (Дунавски басейн), южночерноморските реки, средното и долно течение на р. Марица и родопските й притоци, и басейна на р. Арда (Източнобеломорски басейн), р. Речица при с. Ваксево, и горното течение на р. Струма (Западнобеломорски басейн).

Регистрираните изменения на водните нива на наблюдаваните реки по автоматични и конвенционални станции на НИМХ са:

Дунавски басейн: колебания от - 103 см до + 9 см

Черноморски басейн: колебания от - 28 см до + 2 см

Източнобеломорски басейн: колебания от - 16 см до + 11 см

Западнобеломорски басейн: колебанията са от - 7 см до + 8 см

Въз основа на метеорологичната прогноза, обработената хидрологична информация и моделираните водни количества от НИМХ – БАН в
Дунавския басейн днес и през следващите 1-2 дни са възможни краткотрайни повишения във водосборите от басейна. От следобедните часове на 2 юни се очакват повишения на нивата във водосборите, като по-съществени се очакват да бъдат във водосборите на реките Вит, Осъм, Янтра, Русенски Лом и добруджанските реки. Моделът за водосбора на р. Искър прогнозира, че водните количества на 31 май, 1 и 2 юни ще бъдат над средно многогодишните стойности. Водните количества ще бъдат под прага за внимание. Моделът за водосбора на р. Янтра прогнозира за 31 май, 1 и 2 май ще бъдат над средно многогодишната стойност. Днес и утре ще има краткотрайни повишениия на нивата на реките в горната част от водосбора. От вечерните часове на 2 юни се очакват значителни повишения във водосбора. Водните количества ще бъдат под праговете за внимание.

Моделът за водосбора на р. Русенски Лом прогнозира, че водното количество в долното течение на реката на 31 май и 1, 2 и 3 юни ще бъде над средно многогодишната стойност. Днес и през следващите 2 дни нивата в басейна ще се понижават или ще останат без съществени изменения. От вечерните часове на 02.06 се очакват повишения във водосбора, вследствие на прогнозирани валежи. Водните количества ще бъдат под прага за внимание.

Подробна информация за страната можете да намерите тук.