Днес ще преобладават повишенията на речните нива в Северна България

20.04.2016г.

 

Националният институт по метеорология и хидрология (НИМХ – БАН) обяви за днес жълт код за гръмотевична дейност и вятър в Северна България, Софийска област и София град. За източната половина от Северна България прогнозата е, че през деня ще има интензивни краткотрайни валежи с гръмотевични бури. Количествата ще са 20-30 л/кв. м. Север-северозападният вятър ще е със средна скорост от 14-19 м/с. За останалите области се очакват интензивни краткотрайни валежи от дъжд и гръмотевични бури, в количества до 20-30 л/кв.м. Северозападният вятър ще е със средна скорост 14-19 м/с.

Жълт код за вятър е обявен и за областите от Южна България. Северозападният вятър за Бургас, Ямбол и Сливен ще е със средна скорост 14-19 м/с.

Жълт код за вятър е обявен и за Черно море. Очаква се усилване на вятъра от север-северозапад – 15-19 м/с (7-8 бала по Бофорт).

Времето може да бъде потенциално опасно, макар прогнозираните явления да не са необичайни, но изискващи внимание. Ако възнамерявате да вършите дейности на открито, следете прогнозата за времето и непоемайте излишен риск.

В Северна и Западна България ще има интензивни валежи и гръмотевици, на места ще има и градушки. Очакваните количества са 20 – 30 л/кв.м, локално до 35 л/кв.м. В Южна България валежите ще са на по-малко места в количества от 5 – 10 л/кв.м. В четвъртък и петък ще е без валеж.

През денонощието от 8 ч. на 18 до 8 ч. на 19 април водните нива на повечето от наблюдаваните реки в страната са се понижaвали. Водните количества на повечето от наблюдаваните реки в страната са около праговете за високи и средни води. Около и под прага за ниски води са водните количества на реките Черни Вит при с. Черни Вит (Дунавски басейн), Врана при с. Кочово, Айтоска при гр. Камено и Ропотамо при с. Веселие (Черноморски басейн), горното течение на р. Марица (Източнобеломорски басейн).

Регистрираните изменения на водните нива на наблюдаваните реки по автоматични и конвенционални станции на НИМХ са:

Дунавски басейн: колебания от - 16 см до + 9 см

Черноморски басейн: понижения с до - 4 см

Източнобеломорски басейн: колебанията са от - 14 см до + 16 см

Западнобеломорски басейн: колебания от - 8 см до + 8 см

Въз основа на метеорологичната прогноза, обработената хидрологична информация и моделираните водни количества от НИМХ – БАН в

Дунавския басейн днес и утре, вследствие на прогнозирани валежи се очакват повишения във водосборите на всички наблюдавани реки в басейна. Моделът за водосбора на р. Искър прогнозира, че водните количества на 20, 21 и 22 април ще бъдат около средно многогодишните стойности, но под прага за внимание. Моделът за водосбора на р. Янтра прогнозира за 20, 21 и 22 април, че водните количества ще бъдат над средно многогодишната стойност. В периода 20-22 април се очакват повишения на водните нива в целия водосбор, во водните количества ще бъдат под прага за внимание. Моделът за водосбора на р. Русенски Лом прогнозира, че водното количество в долното течение на реката на 20, 21, 22 и 23 април ще бъде над средно многогодишната стойност. В периода 20-23 април се очакват значителни повишения на нивата във водосбора, вследствие на прогнозирани валежи, но водните количества ще бъдат под прага за внимание.

Подробна информация за страната можете да намерите тук.