Днес в Северозападна България са възможни локални поройни наводнения

16.07.2016г.

 Националният институт по метеорология и хидрология (НИМХ-БАН) обяви за днес жълт код за дъжд и гръмотевична дейност в областите Видин, Монтана, Враца, София област, София, Перник, Кюстендил и Благоевград. В събота около и след обяд ще има краткотрайни, временно интензивни валежи и гръмотевични бури. Има условия и за градушки.

Времето може да бъде потенциално опасно. Явленията, които са прогнозирани, не са необичайни, но изискват внимание, ако възнамерявате да вършите работа на открито. Следете прогнозите за времето и не поемайте излишен риск.

Днес отново в западните райони от страната ще има валежи и гръмотевици. Количества 5 - 15 л/кв.м, на отделни места – до 20 л/кв.м. Възможни са и градушки. И в неделя на места ще превали и прегърми. Количества - предимно до 5 л/кв.м, но на отделни места, главно в планините и планинските райони е възможно и 10-20 л/кв.м. В понеделник само на отделни места ще превали -  до 1-3 л/кв.м.

През денонощието от 8 ч. на 14  до 8 ч. на 15 юли речните нива в страната са останали без съществени изменения. При отделни хидрометрични пунктове, във водосборите на реките Огоста и Искър в Дунавския басейн и р. Марица (Източнобеломорски басейн) са регистрирани по-значителни колебания на водните нива, които са в резултат на работата на хидротехническите съоръжения.Водните количества на почти всички наблюдавани реки в страната са около и под праговете за средни води.

Регистрираните изменения на водните нива на наблюдаваните реки по автоматични и конвенционални станции на НИМХ са:

Дунавски басейн: Регистрирани са колебания от -8 см до +11 см; (по-значителни във водосбора на р. Огоста от -23 см/+18 см и на р. Искър от -11/+19 см  в резултат на работата на хидротехническите съоръжения)

Черноморски басейн: Регистрирани са колебания от -2 см до +2 см

Източнобеломорски басейн: Регистрирани са колебания от -14 см до +15 см; (по-значителните колебания във водосбора на р. Марица от -17 см/+49 см са в резултат на работата на хидротехническите съоръжения)

Западнобеломорски басейн: Регистрирани са колебания от -6 см до +6 см.

Въз основа на метеорологичната прогноза, обработената хидрологична информация и моделираните водни количества от НИМХ – БАН:

Дунавски басейн: Днес в резултат на валежи се очакват краткотрайни, незначителни повишения на нивата на реките западно от р. Огоста (р. Тополовец, р. Войнишка, р. Витбол, р. Арчар, р.Скомля, р. Лом, р. Цибрица), в горното течение на р. Огоста и в горното течение на р. Искър. В резултат на очаквани интензивни валежи са възможни локални поройни наводнения във водосборите на р. Тополовец, р. Войнишка, р. Витбол, р. Арчар, р.Скомля, р. Лом, р. Цибрица и горното течение на р. Огоста. Нивата на реките в останалата част от басейна през следващите три дни ще останат без съществени изменения.

Моделът за водосбора на р. Искър прогнозира: Водните количества на 16, 17 и 18 юли ще бъдат около и над средномногогодишните стойности. От вечерните часове на 16 юли ще има краткотрайни повишения на водните нива на реките във водосборите на: над яз. Панчарево, р. Владайска, р. Банкенска, р. Блато, р. Лесновска и р. Искрецка. На 16, 17 и 18 юли ще има повишение на водното ниво в средното и долното течение на основната река. Водните количества ще бъдат под прага за внимание.

Моделът за водосбора на р. Янтра прогнозира: Прогнозираните водни количества за 16, 17 и 18 юли ще бъдат под средномногогодишната стойност. Речните нива във водосбора ще останат без съществени изменения. Водните количества ще бъдат под прага за внимание.

Моделът за водосбора на р. Русенски Лом прогнозира: Прогнозираните водни количества в долното течение на реката на 16, 17, 18 и 19 юли ще бъдат около средномногогодишната стойност. Днес и през следващите 2-3 дни речните нивата във водосбора ще се понижават или ще останат без съществени изменения. Водните количества ще бъдат под прага за внимание.

Подробна информация за страната можете да намерите тук