Днес в петнадесет града от страната е обявен жълт код за вятър

10.02.2015г.

Днес в петнадесет града от страната е обявен жълт код за вятър.
В градовете Велико Търново, Габрово, Русе, Търговище, Разград, Силистра, Шумен, Добрич, Варна, Бургас, Ямбол, Сливен, Хасково, Стара Загора, Кърджали днес ще духа силен вятър от север- североизток, със скорост до 15-18 м/сек.
Жълт код означава:
Времето може да бъде потенциално опасно. Явленията, които са прогнозирани, не са необичайни, но изискват внимание, ако възнамерявате да вършите работа на открито. Следете прогнозите за времето и не поемайте излишен риск.
От системите за ранно предупреждение за реките Марица, Тунджа и Арда, към момента са обявени следните кодове:
За река Тунджа при град Елхово е обявен оранжев код- „Риск за тревога“, за река Тунджа при град Ямбол и река Мочурица при село Воденичане е обявен жълт код- „Предупреждение“.
За река Марица при гардовете Пловдив, Свиленград и за река Сазлийка при град Гълъбово е обявен жълт код- „Предупреждение“. За река Арда при село Долно Черковище е обявен жълт код- „Предупреждение“.
По данни и прогнози на Националния институт по метеорология и хидрология при БАН днес времето ще остане почти без валежи. Слаби превалявани от сняг се очакват в планинските райони - незначителни количества.
В сряда и четвъртък на места в източната половина от страната ще прехвърча слаб сняг, очакваното количество ще е до 2 л/кв.м на денонощие.
Водните количества на почти всички наблюдавани реки са над праговете за високи води, с изключение на: р. Черни Вит при с. Черни Вит – водното количество е под прага за ниски води, а на р. Врана при с. Нидарево е над прага за внимание.
На база метеорологичната и хидрологична обстановка, днес и утре ще се запази тенденцията към понижение или задържане на речните нива в страната.