До неделя не се очакват съществени изменения на речните нива

14.10.2016г.

По данни и прогнози на Националния институт по метеорология и хидрология на БАН (НИМХ-БАН) днес ще бъде без валежи. В събота също няма да вали. В неделя на места в Северна България и западните райони ще има слаби превалявания, с количества до 5 л/кв.м.

През денонощието от 8.00 ч. на 12 октомври до 8.00 ч. на 13 октомври в по-голямата част от страната водните нива са се повишавали. Около прага за високи води е водното количество на р. Джерман при гр. Дупница (Западнобеломорски басейн). Водните количества на всички останали наблюдавани реки в страната са около и под праговете за средни води.

Регистрираните изменения на водните нива на наблюдаваните реки по автоматични и конвенционални станции на НИМХ са:

Дунавски басейн: Регистрирани са колебания от -107 см до +57 см;

Черноморски басейн: Регистрираните колебания са от -1 см до +8 см;

Източнобеломорски басейн: Регистрирани са колебания от -14 см до +19 см;

Западнобеломорски басейн: Регистрираните колебания са от –35 см до +22 см.

Въз основа на метеорологичната прогноза, обработената хидрологична информация и моделираните водни количества от НИМХ-БАН:

Дунавски басейн: До 16 октомври водните нива в басейна ще бъдат без съществени изменения. Моделът за водосбора на р. Искър прогнозира, че водните количества на 14, 15 и 16 октомври ще бъдат около и под средномногогодишните стойности. Днес и утре ще има покачване на водното ниво в средното и долното течение на основната река. Водните количества ще бъдат под праговете за внимание.

Моделът за водосбора на р. Янтра прогнозира, че водните количества за 14, 15 и 16 октомври ще бъдат около средномногогодишните стойности. Водните нива във водосбора ще се понижават, количествата ще бъдат под праговете за внимание.

Моделът за водосбора на р. Русенски Лом прогнозира, че водните количества в долното течение на реката на 14, 15, 16 и 17 октомври ще бъдат около и над средномногогодишните стойности. Нивата във водосбора ще се понижават. Тенденцията ще се запази и през следващите 2-3 дни. Водните количества ще бъдат под праговете за внимание.

Подробна информация за страната можете да намерите тук.